Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Keltiska tongångar från Jakobstad

Från 2015
CD:n Folk is Happening.
Bild: Yle/Roger Källman

"Folk is happening" är en skiva med keltisk folkmusik - inspelad på en vind i Jakobstad - på uppmaning av en holländare.

Det var år 2011 som gruppen fick sin början i form av en kurs vid Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto. Ledaren var - och är - den kaustybördige musikern Heikki Nikula.

- Då var vi bara sex, sju stycken och spelade finsk, svensk och amerikansk folkmusik. Då vi blev flera så kom det med såna entusiaster som tycker om keltisk musik, det här var år 2012, säger Heikki.

Skivinspelningen fick sin början i och med att gruppen laddade upp en cover av Tom Paxtons sång "Last thing on my mind" på Youtube. Den holländske journalisten Piet Kikkert såg videon och föll pladask för det finländska bandet.

- Han har ett radioprogram där han spelar keltisk musik och ville att vi skulle sända vår skiva till honom. Vi hade ju ingen skiva då så vi var nästan tvungna att göra en.

Det här var år 2012. Skivan spelades in på TT-hallens vind i Jakobstad. Hela projektet tog nästan två år att genomföra och i juli i år var skivan klar.

- Det är en utmaning att spela in en skiva, men samtidigt är det en god orsak att öva in nya låtar, säger Jan-Anders Barkar. Han spelar bodhran, den traditionella irländska trumman.

För tillfället övar gruppen in ny repertoar. En konsert är aktuell i februari, antingen på Alla hjärtans dag eller så på Fastladstisdagen. Att spela in en ny skiva är heller inte en omöjlighet.

- Då blir det mera transatlantiskt material, bland annat en låt av Bob Dylan, säger Heikki. Den keltiska folkmusiken for ju över Atlanten och kom sen tillbaka i nya former.

I inslaget ingår sångerna Last Thing on My Mind, Carrickfergus och Farewell to Liverpool. Av upphovsrättsliga skäl kan inslaget endast spelas upp i Finland.

Folk is happening - keltisk folkmusik från Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt