Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Inget jobb, inget lönestöd för unga

Från 2015
Uppdaterad 27.01.2016 16:51.
Helmi Heinonen skulle få ett jobb med lönestöd för unga, men blev utan pengar och jobb.
Bildtext Helmi Heinonen blev utan både jobb och lönestöd.
Bild: Yle/Annvi Gardberg

Efter ett halvt års arbetslöshet fick Helmi Heinonen ett jobb med lönestöd för unga. Helmi var lycklig över arbetet som skulle ge henne både lön och erfarenhet. Men ett par dagar innan jobbet skulle börja fick hon höra att lönestödet för ungdomar var indraget.

Helmi Heinonen hade studerat till dramainstruktör vid yrkeshögskola, och blev färdig för ett år sedan. Hon hade valt ett yrke inom konst och kultur, medveten om att det kunde vara svårt att få heltidsjobb i branschen. Men hon trodde ändå att det skulle vara möjligt att få jobb någonstans, och hon hade goda erfarenheter och goda arbetsintyg.

– När jag inte fick jobb började jag undra varför jag valde det här yrket. Kan jag egentligen något alls? säger Helmi.

Som nyutbildad var Helmi ivrig att komma igång och visa vad hon gick för.

– Men när veckorna och månaderna gick började jag tvivla på att jag är till någon nytta och att någon överhuvudtaget behöver mig. Det fräter på självkänslan, säger Helmi.

Lönestödet gav hopp

Helmi hade gått några kurser på arbets- och näringsbyrån och sökt några jobb. Och så en dag fanns det en annons om arbete på Helsingfors stads kulturcentral. Jobbet gick att söka om man var ung och arbetslös, och hade rätt till lönestöd inom ramen för ungdomsgarantin.

Jobbet motsvarade Helmis färdigheter, och hon var lättad och glad, nu skulle allt ordna sig. Hon hade nyligen skilt sig och bodde på tumanhand med sin treåriga son, och arbetsmarknadsstödet för nyutbildade är det lägsta tänkbara.

– Jag fick samtal i slutet av maj från kulturcentralen, de sade grattis, vi vill anställa dig. De sade att vi undertecknar avtalet när du kommer första dagen på jobb, det går till så här på grund av arbets- och näringsbyråns byråkrati, berättar Helmi.

Men ett par dagar innan jobbet skulle börja fick Helmi ett nytt samtal från kulturcentralen.

– De sade att tyvärr har de nu fått höra att mitt lönestöd har dragits in. Jag hade själv inte hört ett knyst från arbets- och näringsbyrån.

Helmi Heinonen blev utan både jobb och lönestöd.
Bildtext Helmi Heinonens lönestöd gick till de långtidsarbetslösa.
Bild: Yle/Annvi Gardberg

Pengarna går till långtidsarbetslösa

Både Helmi själv och arbetsgivaren var chockade över vad som hände. Kulturcentralen hade anställt flera personer och Helmi var en av två som råkade ut för att lönestödet drogs in.

Helmi försökte reda ut vad som riktigt hade gått snett. Hon kontaktade arbets- och näringsbyrån, vilket inte var så enkelt. Hon måste skriva e-post till dem och be dem ringa, och det var alltid olika människor som ringde henne.

– De förklarade att de hade fått nya direktiv och att alla lönestödspengar skulle gå till de långtidsarbetslösa, därför fanns det inga pengar kvar för ungdomsgarantin, säger Helmi.

Helmi fick intrycket att allt var en enda röra på arbets- och näringsbyrån och att de anställda där var svårt stressade.

– Det kändes orättvist och fullkomligt förkrossande. Jag har gjort allt rätt och följt deras regler, och varit aktiv och gått på alla avtalade möten och utbildningar. Och ändå blir jag helt utan stöd, säger Helmi.

Helmi gav upp jakten på ett nytt jobb. I september började hon studera psykologi vid universitetet.

337 700 nu arbetslösa - kolla läget i din kommun

Spotlight tackar för era berättelser!

Vi tackar alla som har bidragit med berättelser om arbetslöshet! På basen av era berättelser gjorde vi programmet
Spotlight: Utan jobb, utan hjälp som sänds 9 februari klockan 20 i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan