Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Slakteriskandalen har inte påverkat köttförsäljningen

Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
köttdisk i Wotkins fabriksaffär

Köttförsäljare som Yle Åboland har pratat med har inte märkt av någon direkt nedgång i sin försäljning sedan dokumenterat videomaterial från slakterier för några veckor sedan avslöjade vanskötsel av djuren.

Däremot har kunderna börjat ställa frågor, berättar bland annat Jari Heinonen som är delägare i köttaffären Reino Jokinen i Åbo. Han har åtminstone under den senaste tiden dagligen fått svara på frågor som kunder både skickat per e-post och ställt över köttdisken.

- Det har varit frågor om varifrån köttet kommer, hur vi kan vara säkra på att djuren behandlas väl och hur vi själva ställer oss till de senaste avslöjandena, säger Heinonen.

Producenterna svarar

Också köttproducenterna har fått ta emot fler frågor än vanligt vittnar de producenter som Yle Åboland pratat med.

En producent som föder upp nötkreatur berättar att avslöjanden om hur det kan gå till på slakterier har varit upprörande. Producenten, som vill vara anonym, har bekantat sig med slakterier där allt sett ut att gå rätt till, och utgått från att det är standarden i Finland. Efter dokumentären om slakterierna har flera kunder frågat om just slakten.

En annan producent berättar att hen fått kring tjugo mejl av människor som hör av sig för att de vill veta var djuren slaktas, och om producenten har koll på hur det går till på slakteriet.

En tredje producent tror att dokumentären fått kunder som tidigare handlat massproducerat att se sig om efter alternativ. De som hört av sig och frågat om hur djuren behandlats har inte varit stamkunder, utan nya kontakter.

Ekologiskt bättre?

Konsumenternas frågor om slakten har duggat tätt också på Facebook. Bland annat i Facebook-gruppen Åbos REKO-ring har köttproducenter fått svara på frågor om deras insyn i förfarandet på slakterierna de använder.

En medlem frågar sig exempelvis om ens ekologiskt kött kan ätas med gott samvete, om också de produktionsdjur som fått leva i mera arttypiska förhållanden till sist blir misshandlade på slakteriet.

Qiang Fu äter mycket grönsaker och frukt men njuter också av kött tre till fyra gånger i veckan.

- Djuren lever och dör, det är naturens gång, men de ska behandlas och dödas med respekt och utan onödigt lidande.

För honom är djurens välmående viktigt och han köper gärna sitt kött ekologiskt från gårdar som hans egna vänner driver.

Gamla vanor dör långsamt

- Jag tycker det är alldeles förfärligt att man kan behandla sina djur på det sättet. Men inte har mitt köttätande förändrats för det. Där jag köper kött tror jag nog de ser till att djuren sköts bra.

Det säger en av kunderna i Saluhallens vimmel, som föredrar att vara anonym.

En annan kund, Jamppe Haakana, har precis köpt hem ett kilo köttfärs till kebab.

- Jag bryr mig om var jag köper mitt kött, det ska vara kvalitet på det. Numera äter jag och min fru kött ungefär två gånger i veckan, men innan de senaste avslöjandena om slakterier tycker jag faktiskt vi åt lite oftare.

Intresset svalnar

Enligt kötthandlaren Jari Heinonen gick diskussionen rätt så het precis efter att videomaterialet publicerats, men inte ens en månad senare säger han att diskussionen redan lugnat sig betydligt.

Heinonen säger att sådana här avslöjanden om köttbranschen har skett varje år sedan tio år tillbaka, och att de givetvis väcker negativa tankar om köttproduktionen.

Vid köttaffären Lihakarhut tror däremot Mika Aarnio inte att köttkonsumtionen kommer minska.

- Ingen av kunderna har kommit fram och sagt att de aldrig mer tänker köpa kött. Förhoppningsvis leder det här ändå till att djuren behandlas bättre. Jag tror vi kommer äta vår julskinka också i framtiden.

Text: Alexandra Granberg och Lotta Sundström.