Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trafiken i Bangkok nästan bättre än i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 25.11.2015 07:30.
Korsningen Rådhusgatan-Pedersesplanaden i Jakobstad
Bildtext Korsningen Rådhusgatan-Pedersesplanaden i Jakobstad
Bild: Yle/Patrik Enlund

Trafiken i Bangkok fungerade nästan bättre än i Jakobstad. Det säger bilskolläraren Mikael Ström på Drivers i Jakobstad. Man samarbetar mera i större städer, är Ströms erfarenhet.

Frågar man var vi syndar mest i trafiken i Österbotten, svarar Mikael Ström fortkörning. Ström har nästan 25 års erfarenhet som bilskollärare.

- Sänk farten lite, säger Ström ibland till sina bilskolelever.

Bilskollärare Mikael Ström på Drivers
Bildtext Mikael Ström.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Det gäller särskilt landsväg där det finns älgvarningsskyltar. Det har hänt både en och två gånger att en omkörande otålig bilist lite längre fram tvingats tvärbromsa för en älg eller hjort.

- Man behöver inte köra 80 kilometer i timmen bara för att det är tillåtet. Irriterade bilister som kan tycka att det går för långsamt bekymrar inte Ström.

Bangkok inte så illa

Det var otroligt mycket trafik i Bangkok, säger Mikael Ström. I två dagar var han ute i trafiken och iakttog det sociala samspelet i trafiken utan att se en enda olycka.

- Ju större stad, ju mera samarbete och det fungerade jättebra, säger Ström.

Bättre än här hemma?

- Nästan.

Då avser han förstås samspelet mellan bilisterna. Det var bara att lägga på blinkljus och grannbilen gav plats i sin egen körfil.

- Man kan ju själv sitta i samma situation om en stund och det är medbilisterna förstås medvetna om.

Stenhård högerregel

Det händer rätt ofta att man ser bilister som bara tittar till höger och inte alls kastar någon blick till vänster i en korsning, säger Ström medan vi kör på Pedersesplanaden.

Här kan vi ofta bli omkörda av fyra, fem bilar fast vi håller lagstadgade 40 kilometer i timmen, förklarar Ström. Korsningen Pedersesplanaden och Rådhusgatan är en av de mest olycksdrabbade i Jakobstad.

- Pedersesplanaden är så bred och stor att folk måste tro att de har förkörsrätt, säger Ström. Någon annan förklaring till olyckorna är svår att hitta.

Fotgängare i fara

Ett typiskt faromoment Ström upplevt är inför ett övergångsställe. Finns det två körfiler i samma riktning är fotgängarna i fara.

- Tyvärr händer det att när en bil stannar vid övergångsstället svischar en annan bil förbi i grannfilen.

Tack och lov har vi inte så många sådana ställen i Jakobstad.

Men han återkommer till fortkörningen, ett av de kanske största bekymren i trafiken.

- Kanske det fortfarande är för billigt överskrida hastighetsbegränsningarna.