Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

30 bostadshus planeras kring Logomo

Från 2015
Logomo i Åbo
Bildtext För dem som besöker Logomo och dem som jobbar där kommer det att krävas tålamod då byggprojektet kör igång på allvar.
Bild: Nina Bergman / Yle

Området kring Logomo ska bli hem för 1 200 invånare. Då hela området står klart på 2030-talet ska 30 nya bostadshus stå klara.

- Det är ett utmanande projekt och nästa sommar inleder vi första byggfasen då bygget av det första sexvåningshuset inleds, säger projektchef Mika Koski vid YIT. På det första området planerar vi 16 bostadshus och de första sex husen är redan färdigplanerade.

Bostadsområdet Fabriikki hör till ett av YIT:s största projekt inom den närmaste framtiden. Tanken är att de första sex bostadshusen som antingen blir sexvåningars eller åttavåningars hus ska vara klara 2020.

- Det första huset heter Fortuna, säger Koski. Sedan bygger vi Focus, Fauna, Festivo, Femma och Fado. Byggtakten är 1-2 hus per år.

logomo,
Bildtext Området kring Logomo kommer att förändras radikalt och 2030 ska det stå 30 flervåningshus kring Logomobyggnaden.
Bild: Logomo

Ont om parkeringsplatser

Redan nu finns det ont om parkeringsplatser för dem som arbetar i Logomo eller besöker evenemang kvällstid.

Både YIT som bygger husen och Lemminkäinen som bygger infrastrukturen som behövs för projektet försöker planera byggarbetena så att de ska störa så lite som möjligt.

- Men det kommer att krävas tålamod av Logomos besökare och dem som arbetar här då byggarbetet kör igång på allvar, säger Logomos verkställande direktör Päivi Rytsä. Byggprojektet leder till förändrade trafikarrangemang och parkeringsplatser kommer att försvinna, men vi jobbar för högtryck för att lösa de här problemen.

Rytsä berättar att hon dagligen förhandlar med Åbo stad och VR för att hitta ersättande parkeringsplatser i närheten av Logomo. Men ännu kan hon inte säga när fler parkeringsplatser blir tillgängliga.

- Åbo stad planerar som bäst ett parkeringsområde invid Logomo för hundra bilar så det underlättar situationen litet, men vi jobbar också på andra lösningar, säger Rytsä.

Bildtext Logomos verkställande direktör Päivi Rytsä medger att byggprojektet blir utmanande, men hon tror att alla problem ska kunna lösas.
Bild: YLE/Lotta Sundqvist

Stora förväntningar

Byggprojektet kring Logomo hör till ett av stadens spetsprojekt de närmaste åren och är en del av centrumutvecklingen.

Staden hoppas att projektet ska framskrida enligt tidtabell, för projektet är unikt på många sätt.

- Det är många aktörer inblandade i projektet och det sätter sin prägel på det, men jag tror nog att de första invånarna ska kunna flytta in i början av 2017, säger projektchef Jukka Mäenpää vid Åbo stad. Det här är ett av stadens viktigaste projekt.

Enligt stadens beräkningar växer Åbo, och invånarmängden stiger över 200 000 i framtiden. Av dem som flyttar till Åbo vill många bo centralt och Logomoområdet erbjuder en möjlighet till det.

- För ett byggföretag erbjuder området kring Logomo många möjligheter, säger Koski. Vi bygger på orörd tomtmark i absoluta centrum med både service och bra kommunikationer ett stenkast ifrån.

Koski tror nog att bostäderna ska väcka intresse, men medger att nuläget är utmanande.

- Vi satsar inledningsvis på mindre bostäder, men om det ekonomiska läget förändras så har vi möjlighet att bygga större enheter i framtiden, säger Koski.