Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ilskna förare vardag i trafiken

Från 2015
Uppdaterad 26.11.2015 13:21.
Anders Englund
Bildtext Psykolog Anders Englund undrar varför man inte tar upp aggressivitet redan i sagor och filmer.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Att bli arg på sina medtrafikanter är ganska vanligt. En orsak kan vara att man känner sig rätt anonym i sin bil och då är lättare att släppa ut sin frustration tror psykolog Anders Englund på Vasa centralsjukhus.

- Man har kanske modeller för hur man beter sig ilsket i trafiken. I andra situationer, till exempel hemma kanske det inte är okey att visa ilska för att det är en förbjuden känsla, säger Englund.

Rätt vanligt är det också att folk undertrycker känslor av ilska och aggressivitet eftersom de här känslorna inte är så lätta att hantera. I trafiken får man sedan utlopp för det som tryckts undan.

- Det är ett forum där det inte blir följder i första hand.

Tabu kring ilska

En orsak till att många trycker undan sina aggressiva känslor är att det finns en viss tabu kring uttryckande av ilska. Dessutom finns det enligt Englund brist på modeller för att utrycka det konstruktivt.

- Man tar inte upp aggressivitet tillräckligt i sagor och filmer och presenterar konstruktiva sätt att vara ilsken utan snarare finns det en kultur där man uppmuntrar barn att inte vara arga.

Att hitta ett konstruktivt sätt att vara arg är inte nödvändigtvis så lätt och hänger naturligtvis ihop med situationen där man blir arg.

-Att ropa utan att säga elaka saker är kanske helt okey, säger Englund.

Farligt att vara arg

Att bli riktigt arg i trafiken kan ändå vara direkt farligt om man mister fokus på vad som egentligen händer. I värsta fall kan man förorsaka skada på både människor och egendom.

- Alltid då man gör någonting som inte är konstruktivt som man lider av till exempel i trafiken så måste man fundera på vad det är som uppmuntrar till det här. Vad är det man vinner på det? Aggressionen tar kanske bort fokus på något obehagligt. Aggressionen distraherar en från det som man egentligen borde ta itu med, säger Englund.

Aggressivitet i trafiken

8:16