Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En av de ryska piloterna "välbehållen"

Från 2015
Uppdaterad 25.11.2015 14:59.
Protester i Moskva mot nedskjuningen av det ryska planet
Bildtext Protester mot nedskjuningen av det ryska planet utanför Turkiets ambassad i Moskva
Bild: EPA/ SERGEI ILNITSKY

En av de två ryska piloterna vars plan i går sköts ned av turkiskt stridsflyg är vid liv. Det har nu bekräftats av Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu.

Enligt Shoigu har piloten förts till den ryska flygbasen i närheten av Latakia i Syrien och han är välbehållen. Shoigu sade att piloten räddades av ryska och syriska styrkor i en tolv timmar lång militäroperation.

- Jag vill tacka alla våra män som arbetade hela natten och tog stora risker, sade Shoigu.

Den andra piloten ska ha skjutits ihjäl av syriska rebeller då piloterna dalade ned mot marken i sina fallskärmar på den syriska sidan om gränsen.

17 sekunder lång kränkning?

Turkiet och Ryssland har framfört olika versioner av hur det ryska bombplanet flög då det sköts ned på tisdag förmiddag.

Ryssland hävdar att planet hela tiden befann sig i syriskt luftrum. Turkiets president Tayyip Erdogan, i sin tur, säger att det ryska planet flög i turkiskt luftrum då det sköts ned, trots att största delen av planvraket och piloterna sedan dalade ner på den syriska sidan om gränsen.

Karta över Turkiet och Syrien.
Bild: Yle

Wikileaks har publicerat en redogörelse som Turkiet ska ha riktat till FN:s säkerhetsråd och där framgår att planet befann sig ungefär två kilometer in i turkiskt luftrum och att kränkningen varade i bara 17 sekunder.

Ryssland skickar avancerade luftvärnsrobotar till Syrien

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu sade också att Ryssland kommer att skicka sina mest avancerade luftvärnsrobotar av modellen S-400 till flygbasen Hmeimim nära Latakia.

President Vladimir Putin sade på onsdagen att Turkiets nuvarande ledning uppmuntrar islamiseringen av det turkiska samhället.

- Problemet är inte gårdagens tragedi (nedskjutningen av det ryska planet) utan problemet är mycket djupare än så, sade Putin. Hela världen ser att det den nuvarande turkiska ledningen i åratal har fört en politik där man stöder islamiseringen av samhället.

Ryssland anser att de syriska rebeller som stöds av Turkiet alla är jihadister.

Turkiska tonfallet försonligare än det ryska

På onsdagen beskrev Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Turkiets nedskjutning av det ryska planet som en avsiktlig provokation. Han lät också förstå att den kan ha godkänts av USA på förhand.

Enligt Lavrov har Ryssland inte för avsikt att starta ett krig med Turkiet, men man kommer att omvärdera sin relation med Ankara.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu, i sin tur, kritiserade de ryska och syriska flygattackerna mot turkmener i norra Syrien och krävde ett slut på dem.

Enligt Davutoglu finns det inga IS-krigare eller terrorister i den aktuella regionen. Flygattacker där kan inte försvaras med kampen mot IS, enligt Davutoglu och Turkiet kan inte sluta sina ögon för attacker mot oskyldiga turkmener, sade han.

Ändå har turkiska uttalanden under onsdagen låtit försonligare än de ryska. Davutoglu sade att Turkiet inte visste att planet tillhörde Ryssland innan det sköts ned.

Han beskrev också Ryssland som en vän och granne och sade att den vänskapliga relationen inte ska offras bara på grund av en kommunikationsmiss.

Diskussion om artikeln