Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Handarbete och sång för gemenskap och välgörenhet

Från 2015
stickcafé i metodistkyrkan i borgå 25.11.15
Bild: Yle/Stefan Härus

Varje onsdag samlas en rad handarbetsivriga damer i Metodistkyrkan i Borgå för att handarbeta, sjunga och dricka kaffe.

Det stickas, virkas och knypplas allt medan man samtalar om allt från väder till världsläget. När Vega Östnyland besöker stickcaféet, är det 9 personer på plats.

- Som mest har vi varit 14. Då börjar det redan bli ganska trångt runt bordet, säger Eva-Maria Priester.

stickcafé i metodistkyrkan i borgå 25.11.15 / mervi palmberg
Bildtext Mervi Palmberg färglägger enligt mandala-teknik.
Bild: Yle/Stefan Härus

Mervi Palmberg sitter på ordförandeplats i ena ändan av bordet. Någon ordförande behövs inte eftersom det inte finns något spikat schema.

- Nej, här sysslar vi med det vi personligen känner för. En del stickar, andra virkar men själv så färglägger jag i en målarbok. Den här tekniken kallas visst mandala, berättar Mervi, som också konstaterar att det tar upp till en månad för henne innan hon har en sida färdigmålad.

stickcafé i metodistkyrkan i borgå 25.11.15
Bildtext Mandala kräver vassa färgpennor, konstaterar redaktör Härus.
Bild: Mervi Palmberg

Målandet gör Mervi för eget nöje, men många av de produkter som blir till runt bordet på onsdagar hamnar hos hjälpbehövande både nära och fjärran.

- Vi har till exempel stickat yllesockor för de borgåbor som får hjälp och stöd via socialen, men just nu handarbetar vi för vår julstuga, där handarbetena kommer att säljas, berättar Eva-Maria Priester.

Några av gruppens produkter har också hamnat så långt borta som i Litauen och till och med i Indien. De rätt så nyligen anlända flyktingarna i Borgå har man inte ännu tänkt på.

stickcafé i metodistkyrkan i borgå 25.11.15
Bildtext En "stickmaskin"
Bild: Yle/Stefan Härus

Margaretha Åkerberg stickar en vit sjal med "stickor" som redaktören aldrig sett tidigare.

- Det här är en teknik som används av personer som t.ex. lider av reumatism eller som har värkande handleder, förklarar Margaretha.

stickcafé i metodistkyrkan i borgå 25.11.15 / mervi palmberg
Bildtext Mervi Palmberg spelar på "strängar av garn"
Bild: Yle/Stefan Härus

Förutom handarbete och kaffe blir det också en och annan sång runt bordet. Till Mervi Palmbergs gitarrackompanjemang sjunger man ur Metodistkyrkans sångbok "Psalmer och sånger". En sång som blivit något av gruppens signaturmelodi, är nummer 702 i sångboken - en sång av prästen Per Harling: "Sjung till din harpa med strängar av garn, så länge du sångerna minns....." sjunger de handarbetande damerna.

Programmet är inte längre tillgängligt

Förutom stickade produkter för hjälpbehövande har Metodistkyrkan i Borgå också ett soppkök.

- Det är fritt fram att sticka sig in på batatsoppa för en liten slant om du känner för det någon dag, säger Mervi Palmberg innan jag går.