Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fordon och förare i Dialektväktarna

Från 2015
En kombinerad buss och lastbil, en så kallad skvader.
Bildtext "Sekajuna" eller "Kombinera" kallades det här fordonet.

I veckans program rörde vi oss längs vägarna. Bussar, cyklar och taxi var några av de fordon som lyssnarna ringde in om.

Kärt barn har många namn: hjule, vilociped, ped, greinspele...bland annat det kallas den vanliga trampcykeln. En påhängsmotor som gav fart då man inte själv ville eller orkade trampa kallades för "Hjälp mig hem".

Sparkbrä, det var en sparkcykel som var populär runt 1950-talet. En lyssnare i Sundom berättar att den hade hjul av trä och var "skumplu som bara den" att åka med.

En gammal leksak var att rulla ett tunnband, alltså metallbandet som satt runt trätunnor. "Tumbelband" kallade en lyssnare det som också bjöd på följande episod:

- Då var det en pojke som var arg då han kom hem å grät: "käppe for ååv så ja fick gaa heim".

"När går sista bussen till Purmo?" Det frågade en dam i Jakobstad nång gång på 1960-talet. En kvick person svarade snabbt: "Ja si tå lever int tu eler ja na meir"

Birs - vad är det? Jo, ett annat namn för taxi. "Ring ett birsse" sade en lyssnare från Karleby. Birs är ett lånord från ryskan, berättade en annan lyssnare. "Birzja" var den ryska benämningen på en hästdroskstation.

"Sekajuna" eller "kombinera" var ett fordon byggt på ett lastbilschassi. Främre halvan var en buss, med säten för ett tiotal passagerare. Bakre halvan var utrymme för godstransporter.

Mellan Jakobstad och Kortesjärvi trafikerade företaget Salonen med "sekajuna". En lyssnare berättade om en händelse på 1950-talet då han var på väg till stan med sin pappa:

- Det var fullt i bussen så chauffören öppnade dörren till lastutrymmet och så fick vi sitta där.

En lyssnare från Närpes hakade på och berättade att företaget Wester också körde kombibuss. En gång var bussen på väg från Vasa:

- Så var det för många passagerare då de blev stoppade av polisen. Chauffören sa åt passagerarna: "Ga in tennar bak i lastruume."