Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

På jakt efter den försvunna finlandssvenska musiken

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
57 s

Det görs mycket musik i Svenskfinland. Om man skulle tro Svenska kulturfondens årliga stöd till musikinspelningar. Men vad händer om man vill få tag på alla dessa inspelningar som har fått sammanlagt hundratusentals Euro i stöd?

Så en gång till: Det görs mycket musik i Svenskfinland. Eller görs den?

Hundratals finlandssvenskar skriver just nu ansökningar till Svenska kulturfonden tills fingrarna blöder. Många söker understöd för inspelning av musik. Och många kommer nästa år på våren att få den glada nyheten att deras skivprojekt får pengar. Allt mellan 500 och 8000 Euro. Till ett sammanlagt värde av över 200.000 Euro.

Nästa steg är att rekvirera pengarna. Vad tror du att det händer sen? Att arbetet med inspelningarna börjar?

Det är stipulerat att Bidraget ska utnyttjas under det kalenderår för vilket det har beviljats (Ur Svenska kulturfondens Allmänna riktlinjer). Saken är biff! Eller är den det?

Ger Kulturfonden understöd på alltför lösa boliner?

Det har ryktats länge att Svenska kulturfonden är ganska släpphänt gällande understöd för musikinspelningar. Att det är relativt lätt att få bidrag. Att den efterföljande redovisningen är ingenting att frukta. Att uppföljningen är näst intill obefintlig. Bara man har fått pengarna på kontot så...

Vi ville undersöka dessa rykten. Vad gjorde vi?

Vi försökte få tag på musikinspelningarna som fick understöd år 2012 och 2013. Sammanlagt över 150 projekt. Det var lättare sagt än gjort. I veckor har vi varit på jakt efter den finlandssvenska musiken. Ganska snart blev det klart att det var en jakt på den försvunna finlandssvenska musiken.

Lite svinn kommer det alltid att finnas. Det är bara att acceptera. Men när kommer väggen emot? Vid 10 procent? 20 procent? 30 procent? Då talar vi redan om summor som närmar sig 100.000 Euro årligen.

Dagen D

Måndagen den 30 november är Dagen D för de flesta finlandssvenska kulturarbetarna. Den sista ansökningsdagen för en av de åtråvärda stipendierna. Den är också Dagen D för vår undersökning.

Vad tror du vi har kommit fram till? Hur tror du vi har lyckats i vår jakt på den försvunna finlandssvenska musiken?

Tror du att rykten besannades? Eller tror du att Svenska kulturfonden kommer att rentvås? Du får svar från och med den sista november. Dagen D. Här på svenska.yle.fi/kultur-och-noje. Eller under #fondfyrkfinns2015. Är du redo?

Svenska kulturfonden

Mer om ämnet på Yle Arenan