Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Män borde snacka känslor

Från 2015
Uppdaterad 27.11.2015 09:59.
Röntgenbild av människa som skriker.
Bild: CC

Nästan hälften av kvinnorna i Finland har blivit utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Bert Bjarland tror det delvis beror på den inbundna och tysta finska mannen.

I dag är det den internationella FN-dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Finland toppar tyvärr fortfarande EU-statistiken när det kommer till våld mot kvinnor. Finland är dessutom nummer ett på listan över hur många som känner offer för kvinnovåld.

Bert Bjarland har länge engagerat sig för jämställdhet och ordnar bland annat samtalsgrupper för män. Han tror att våldet i allra högsta grad handlar om den finska kulturen och mansrollen den förutsätter.

- Finska män är världsberömda för att tiga. De får inte lära sig så många sätt att uttrycka sig på förutom fysiskt, säger han.

Våldet ligger inte i generna. Det är kulturen det är fel på – kulturen som uppmuntrar machomannen. En man som dessutom inte pratar om sina problem.

- En stor del av våldet uppstår när mannen förlorar kontroll och i stället känner att han måste visa makt över sin partner, säger Bert.

Man i blå skjorta.
Bildtext Bert Bjarland tror vi kunde få ner våldsstatistiken om män vågade prata om sina känslor.

Bert säger att inte alla män är våldsamma, utan endast en minoritet. Tyvärr är den minoriteten ändå allt för stor. I en perfekt värld skulle det så klart inte finnas någon sådan minoritet över huvudtaget. Vi måste också komma ihåg att när vi pratar om våld handlar det inte bara om fysiskt våld.

- Det finns också psykiskt våld, sexuellt våld och ekonomiskt våld – alltså att utnyttja någon ekonomiskt, säger Bert.

Bert har själv fått se det psykiska och ekonomiska våldet på nära håll. Tidigare i år hjälpte han nämligen sin ena dotter att fly från just ett sådant förhållande (längre ner i texten hittar du länkar till en blogg där Bert berättar mer om händelsen).

Alkoholen en ursäkt för att vara våldsam

En vanlig förklaring till den våldsamma mannen är vår alkoholkultur: Mannen dricker och därför blir han våldsam (gäller också kvinnor så klart). Men Bert tror inte riktigt på det där. Han tror i stället att alkoholen bara är en ursäkt.

- Män dricker när de är frustrerade, och de vet att de i efterhand alltid kan skylla på alkoholen. Sådana män blir sällan aggressiva mot sina chefer eller andra män, utan mest mot kvinnan, där var det finns aggressioner från förut.

En generationsfråga

Våldet mot kvinnor toppar statistiken, men det har faktiskt minskat. Män har också blivit bättre på att prata med varandra och visa känslor. Betyder det här att våldet kommer fortsätta minska? Bert är i alla fall positivt inställd.

- Jag tycker man kan se en tydlig trend när man jämför generationer. Unga pappor är också jättemycket bättre på att umgås med sina barn. Genom att umgås med sina barn väcker man också förmågan att ge uttryck för känslor.

Genusundervisning redan i förskolan

Vad ska vi då göra för att sätta stopp på våldet helt? Bert tror det gäller att börja i tid.

- Det måste stoppas i sin linda, så att säga. Vi kan bryta det genom uppfostran.

Redan från tidig ålder ska man få ta del av genusundervisnig och man ska lära sig att prata om sina problem.

- Den föregående regeringen hade i sitt regeringsprogram väldigt mycket som gick ut på att börja med genusundervisning redan i förskolan. Den nuvarande regeringen har sparat in på sådant.

Bert säger att det tyvärr är saker som de här som stryks när ekonomin blir sämre. De svaga hamnar i skymundan.

Prata om känslor

Vad kan vi vanliga människor då göra, om politikerna inte vill prioritera våldet? Jo, prata om det. Vi måste våga prata om våra känslor innan vi blir så frustrerade att de kommer ut som fysiskt våld. De drabbade måste också våga prata om det för att bryta tabun kring våld. Att ha blivit slagen är fortfarande något man skäms över och helst sopar under mattan. Men vi måste komma ihåg att felet aldrig ligger hon den som blivit slagen.

Kvinna tänder ljus.
Bildtext Så här såg det ut förra året på kampanjen "Ljus, inte våld". I dag (25.11) kan du själv delta genom att tända ljus.
Bild: Yle/Anna Savonius

I dag ordnas kampanjen "Ljus inte våld" på olika sociala medier och vid Tre smeder i Helsingfors. Temat för kampanjen i år är psykiskt våld.

Vill du visa ditt stöd för den internationella FN-dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor kan du från och med i dag och sexton dagar framåt klä dig i orange. Många kända byggnader runtom i världen kommer också att lysas upp med orange färg.

Här under kan du läsa mer om när Bert hjälpte sin dotter fly från ett våldsamt förhållande. Vi poängterar att bloggen skrivs av Bert Bjarland som privatperson.
Rymningen
Efter rymningen
Efterräkningar

HBL skriver också om kvinnovåldet.

Texten har uppdaterats den 27.12.2015 med följande mening: Vi poängterar att bloggen skrivs av Bert Bjarland som privatperson.

Mer om ämnet på Yle Arenan