Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Axxell: Vi måste bli av med Knipnäs i Ekenäs

Från 2015
Uppdaterad 25.11.2015 16:12.
Knipnäs-fastigheten.
Bildtext Axxell har verksamhet också i Knipnäs gamla sjukhus. Det är för dyrt säger vd:n.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Nya nedskärningar väntar yrkesutbildaren Axxell. Samarbetsförhandlingarna i vår kommer att gälla samtliga anställda. Och nu måste vi bli av med Knipnäsfastigheten i Ekenäs, säger vd:n.

Det handlar åter en gång om att staten sänker stödet till utbildningarna. Den här gången är det yrkesutbildningarna för unga som ska klara sig med mindre pengar.

- Läget är jobbigt för de anställda. Men vi tänker kämpa för våra fina utbildningar. Vi ska göra allt vi kan för att finnas kvar på alla orter där vi nu har verksamhet, intygar vd:n för utbildningsbolaget Stefan Johansson.

Miljoner ska bort igen

Axxell fick i fredags veta hur mycket statsandelarna sjunker. I år använder Axxell ungefär 16,5 miljoner euro för ungdomsutbildningarna. Men 2016 finns det endast 15 miljoner för samma ändamål.

Det handlar om nästan 10 procent eller knappt 1 000 euro mindre per år och studerande.

- Det beror på utbildningen hur mycket en studerande kostar. Vi räknar med drygt 11 000 euro per år i genomsnitt. Men en lantbruksstuderande kostar mera och en datanomstuderande mindre än det, berättar Johansson.

Josefin Malmberg, Andréa Sundström och Amelie Alanne bekantar sig med kocklinjen i Axxell.
Bildtext Det är viktigt att locka undomar till Axxell. Nior fick bekanta sig med utbildningar i Karis i tisdags.
Bild: Yle/Minna Almark

Staten har redan tidigare minskat finansieringen av arbetskraftsutbildningarna. Axxell förlorade också en konkurrensutsättning som gällde integrationsutbildningar. Båda besluten ledde till samarbetsförhandlingar och nedskärningar. Senare har Axxell fått tillbaka en del av integrationsutbildningarna, uppger vd:n.

Med alla indragna pengaflöden räknar Axxell med att bolagets omsättning sjunker från 33 till 26 miljoner euro 2016.

Budgetarbetet pågår nu och styrelsen tar ställning till budgeten för 2016 före jul.

”Mycket har gjorts under de tre senaste åren men de nya nedskärningarna gör att budgeten för 2016 för närvarande visar ett underskott på hela 2,8 miljoner euro,” uppgav bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen.

Ut från Knipnäs, in på Novias campus

Ett led i sparandet är att se över fastighetskostnaderna. Stefan Johansson säger att Axxell använder fem miljoner euro på fastigheter varje år.

Bildtext Axxell har ett nytt campus vid järnvägen i Karis centrum.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Ett av husen som Axxell inte behöver är det gamla sjukhuskomplexet Knipnäs i Ekenäs. Det kostar en halv miljon euro per år. Axxell har försökt avbryta hyresavtalet med Raseborgs stad men staden har inte gått med på det. Nu är det aktuellt med ett nytt försök.

- Vi borde absolut bli av med Knipnäs. Vi kan flytta allt från Knipnäs till R9, säger Johansson och hänvisar till Yrkeshögskolan Novias campus vid Raseborgsvägen 9.

Det handlar också om att stärka R9 där Novias krympta verksamhet inte längre behöver lika mycket plats som tidigare. R9 skulle inte bli gratis för Axxell.

- Men det skulle bli en ordentlig besparing!

De hus som Axxell och Novia använder samt deras studiebostäder har samma ägare, fastighetsbolaget Kustregionens Utbildningsfastigheter. Det ägs i sin tur av Stiftelsen för utbildningsfastigheter i kustregionen.

Skära ned kostnader och kamma in mera

De nya samarbetsförhandlingarna blir aktuella i början av 2016. De gäller hela personalen, cirka 350 personer i Karis, Ekenäs och på sju andra orter.

Johansson utesluter inte att någon utbildningslinje läggs ned trots målet att också i framtiden ha verksamhet på alla nuvarande orter. Men vd:n Johansson påminner alla unga och deras föräldrar om att den som blir antagen och inleder en utbildning får slutföra den.

Bildtext Stefan Johansson är vd för utbildningsbolaget.

Men Axxell försöker också öka sina intäkter.

- Vi vill gärna sälja kurser på fria marknaden. Vi kan erbjuda företagen olika kurser, både kortare och längre yrkesutbildningar.

Också projektfinansiering kan ge klirr i kassan.

- Man förlorar i statsandelar men det går att ansöka om pengar för projekt från EU och andra, förklarar Johansson.

Lobba hos ministeriet

Yrkesutbildarens representanter har för avsikt att förklara den svåra situationen för Undervisnings- och kulturministeriet vid en träff inom kort.

Axxell erbjuder yrkesutbildning för unga och vuxna, folkhögskoleutbildning och invandrarutbildning.

Antalet studerande är cirka 1 600 inom grundexamen, 900 av dem är ungdomar.

Tilläggsutbildningarna har cirka 350 studerande, läroanstalten omkring 160 och arbetskraftsutbildningarna cirka 660.

Utöver det erbjuds kortkurser. Axxell har också knappt 100 folkhögskolstudarende på de så kallade ånga kurserna.

Yrkesutbildaren Axxell upprätthålls av bolaget Axxell Utbildning Ab.

Studerandesiffrorna uppdaterades sedan Yle Västnyland på onsdag eftermiddag 25.11 fick nya uppgifter av Axxell.