Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Margot Wallström: Gör något osjälviskt!

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Margot Wallström.
Bild: Wikimedia commons.

De senaste åren har präglats av oroligheter, terror, krig och bedrövelser runt om i världen. En som ständigt måste ta ställning till allt det som händer är Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Efter flera års internationell karriär inom EU och FN återvände hon till den svenska rikspolitiken och socialdemokraterna i fjol och tillträdde som utrikesminister i oktober förra året.

– Jag upplever det så att man hela tiden har en sida vänd mot det mörka som händer, säger Margot Wallström. På samma sätt är det om man drabbas av en personlig tragedi, man glömmer inte bort det utan bär det med sig och har hela tiden kontakt med det. Förhoppningsvis blir man en erfarenhet rikare och samtidigt ökar ens egen förståelse för omvärlden och varför människor reagerar som de gör. Men man kommer inte ifrån det.

Jobbade för FN

Under flera år arbetade Wallström som FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Under den här perioden reste hon mycket och träffade krigsoffer och besökte krisdrabbade områden och fick ta del av många grymma människoöden.

– Jag brukar säga att åren som FN:s särskilda representant gav mig sämre sömn och en del hemska upplevelser, men också paradoxalt nog större hopp för framtiden, berättar hon. Jag fick ju träffa människor som hade överlevt verkligt hemska saker och som plockade ihop bitarna av sitt och familjens liv. De här gick vidare och ville vara med och besluta om sitt lands framtid och också forma sin egen framtid. Det ger hopp.

Inget mörker utan ljus

Margot Wallström säger att hon tror på mänskligheten trots att hon sett mörkret och ondskan som finns på många håll i världen.

– Man måste minnas att utan ljus skulle det heller inte finnas mörker. Vi måste kunna mobilisera det goda i människorna och det är just det som krissituationerna för med sig. Det får folk att tänka “Nu måste vi göra någonting, så här kan vi inte ha det.”, säger Wallström. Människan söker kärlek och värme och det som är det goda. Det räcker med att titta på barn så förstår man att vi har en skyldighet att visa att det går att bygga ett bättre samhälle, att det inte är hopplöst.

Under sina resor och specialuppdrag har Margot Wallström också ofta kommit i direkt kontakt med just barn som drabbats av krig eller råkat illa ut.

– Det var någon som sade att människan är som ett träd. Om det blir ett hack längst in på de första och innersta årsringarna så finns det kvar helatiden. Mycket kan kan man glömma och lägga bakom sig, och väl är det, men det gäller att hjälpa barnen så mycket som möjligt. Och det är också en politisk lärdom, det som vi investerar i barnen i att ge dem en lugn och trygg uppväxt får vi igen i en bättre värld så småningom, konstaterar hon.

Beroende av frihet och ljus

Ordet mörker innebär inte några positiva tankar för Margot Wallström.

– Jag var mörkrädd när jag var liten, och därför var det viktigt för mig att man också säger att mörker betyder att det också måste finnas ljus. Själv väljer jag hellre positiva ord, jag söker mig inte till mörkret. Som person är jag väldigt beroende av frihet och ljus.

I och med flyktingkrisen i Europa och de pågående kriserna i världen har det också blivit aktuellt för den enskilda människan att dra sitt strå till stacken när det gäller att hjälpa andra. I den här frågan har Margot Wallström ett klart råd.

– Man ska göra något osjälviskt! Jag tror på att man ska göra något för att hjälpa en annan människa. Det kan vara att du ställer upp som kontaktfamilj, hjälper någon nyanländ som kommer som flykting, eller att du hittar på ett sätt att hjälpa ett barn med läxorna. Att du helt enkelt gör något som tar bort fokus från dig själv för att hjälpa någon annan. Det tror jag hjälper otroligt mycket på individnivå. Man måste bara hitta formen för det som man själv kan ge.

Till unga brukar hennes råd vara att läsa böcker. Att läsa om människor och öden, om modiga och spännande människor och vad de gjort i sina liv. Läsandet är en inspiration och något som ger hopp när det är dystert omkring en.

Volontär i New York

Under sina år i New York när Margot Wallström jobbade för FN hände det att helgerna långt ifrån familjen hemma i Sverige blev långa. För att hitta på något konkret arbetade som volontär ibland under helgerna.

– Jag följde med och vi delade t.ex. ut mat till fattiga och gamla människor. Ibland åkte vi hem till folk och ibland stod jag i ett soppkök och delade ut mat, berättar hon. En del av dom vi besökte kunde inte ta sig någonstans själva och var tvungna att at emot hjälp. Vi visades ju in via köksingången, för det var lite skämmigt att tvingas ta emot färdiglagad mat för de här äldre människorna. Så vi fick smyga lite och ta frakthissen upp istället. Hade jag då kommit som FN:s särskilda representant hade det varit genom huvudingången, men nu var det ju inte så. Det var utan tvekan ett intressant perspektiv man fick av det arbetet.

På fritiden är det familjen som gäller för Margot Wallström. Familjen är ljuset i hennes liv och för bara en månad sedan fick hon sitt andra barnbarn och är över förtjust.

– Det är helt fantastiskt roligt! Man ser hur livet börjar om igen med nya människor som föds och som skall ha en bättre och ljusare framtid.

Margot Wallström medverkar i Efter Nio om mörker, torsdag 26.11 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan