Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hemligheten bakom finlandssvenska rum

Från 2015
En kvinna med en mobil i handen.

Är det viktigt att finlandssvenskar har ett alldeles eget forum och hur blev Jodel så finlandssvenskt? Det anonyma klotterplanket Jodel har tagits över av finlandssvenskar och det att finskspråkiga inte hittat sin plats på diskussionsappen ledde nyligen till het debatt.

Appen togs snabbt över av just finlandssvenskar. Alexander Granholm, webbutvecklare på Svenska Yle, tror att det är det faktum att appen först blev populär i Sverige som sedan påverkade de finländska användarna.

- Jodel är och har länge varit populärt i Sverige. Det har varit naturligt att plocka med svenskheten därifrån – någon som till exempel studerat i Sverige har tagit med Jodel hit.

Joddlandet har varit populärt speciellt i studiestäderna Lund och Uppsala. Det är också lätt att upprätthålla en viss grupp i appen i och med att inlägg kan röstas ner.

- Det är så anonymt, du kan tryggt säga vad du vill utan att nån kan peka ut vem du är – på gott och ont. Det som är bra med Jodel är att man själv modererar, otrevliga inlägg blir nedröstade.

X3M-communityn var ett finlandssvenskt rum

Alexander Granholm var också en av X3M-communityns grundare. Communityn var populär bland finlandssvenskar för ungefär tio år sedan.

Receptet för en lyckad community verkar vara möjligheten till en plats där man kan känna samhörighet med likasinnade.

- Då fanns det inte mycket alternativt på finlandssvenskt håll, det fanns Berusad.org. Den stora på den tiden var ju Lunarstorm, men det fanns ingen motsvarighet på finlandssvenskt håll och finlandssvenskarna var en minoritet där. Vi tyckte det behövdes ett ställe för finlandssvenskarna att samlas på, säger Alexander.

Samma ingredienser finns också i Jodel – samhörighet och inte så många andra alternativ.

- Man kan ju tänka sig en Facebook-grupp där man kan diskutera, men Facebook börjar kännas lite gammalt, också föräldrar hänger där. Jodel är något nytt och hippt, något spännande. Man kan känna att man är inne i en ny och kul grej.

Vad är alternativen?

Det är naturligt att man vill ha ett rum där man kan diskutera på sitt eget språk men andra som hör till samma grupp. Men vad händer när Jodel slutar vara populärt?

- Det är ett av problemen med att vara finlandssvensk, vi är så få. Det finns inte så många som vill satsa på att göra specifikt ett forum för finlandssvenskar, säger Alexander.

På Snapchat kommenterade lyssnaren Sonja att Jodel känns som något som är vårt eget, finlandssvenskarnas.

- Jag vet inte vart vi ska ta vägen när Jodel inte gäller längre. Jag tror att största orsaken till att det blivit så populärt är att vi finlandssvenskar känner att det är vårt eget, något vi tagit vakten över, där vi får styra och ställa. Det är vi inte vana att kunna göra i dagens finska Finland, vi är vana att bli lite åsidosatta på grund av vårt språk. Den här appen känns som revansch.

― Sonja på Snapchat

Alexander tycker det ligger något i det.

- Den som är först på plats får ju bestämma reglerna. Men risken finns ju att om en finskspråkig försöker komma in kan det bli nedröstad bara för att det är finskt, och det är ju inte så schysst.

Att samexistera över språkgränserna tycker Alexander att ändå borde fundera. Skillnaden mellan finsk- och svenskspråkiga kan ju ändå inte vara så stor?

- Det är inte egentligen en så stor skillnad, lite på diskussionsämnena kanske, vi är ju samma typer. Men nu är det ju trevligare att diskutera på sitt modersmål.