Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå siktar på landskamper i handboll

Från 2015
Uppdaterad 25.11.2015 18:33.
Radio Vega Västnyland: Taklagsfest för Sjundeå allaktivitetshall - Spela upp på Arenan

Det doftar inte särskilt starkt av våt betong i den nya allaktivitetshallen i Sjundeå. Det är ett bra tecken. Betongen måste vara ordentligt torr innan golvet läggs. I vår spelas troligtvis den första landskampen i handboll i den nya hallen.

Det är många ivriga och glada miner bland de Sjundeåbor som är inbjudna till taklagsfesten (25.11). Långborden är dukade och de som arbetar med att bygga hallen fortsätter att jobba tills festen kan börja.

Tidtabellen håller inte

Det är bäst att jobba nu, tidtabellen har nämligen inte hållit.

Det var meningen att hallen skulle invigas nu i stället för att hålla taklagsfest. Nu siktar bolaget Sjundeå Allaktivitetshall på att inviga hallen i mars nästa år.

Patrik Flygar är styrelseordförande för bolaget och håller både presskonferens och ett öga på förberedelserna för taklagsfesten på samma gång. Flygar förklarar att det är betonggolvet som är orsaken till förseningen.

- Betonggolvet är 20 centimeter tjockt och det måste vara torrt innan golvet läggs på. Men annars har jobbet gått mycket bra.

Fin utsikt i hallen

Själva taklagsfesten hålls inte i nedre våningen där golvet torkar. Där visar ett band med flaggor var man får gå, dessutom är golvet fullt med maskiner, rör och annat material.

Festen hålls på övre våningen som är 358 kvadratmeter. Hela hallen är 2 635 kvadratmeter.

I den övre våningen har man fin utsikt över sportplanen i Sjundeå, Aleksis Kiven koulu och den gamla idrottshallen.

Det finns en balkong ut mot sportplanen och där räknar Patrik Flygar med att man kan ha konferencierer under Sjundeå cup. Dessutom ser man mållinjen vid andra tävlingar.

Två hallar bredvid varandra

Man ser också den gamla idrottshallen med sina smutsgula väggar från övre våningen.

Hallen ser liten och sliten ut bredvid den nya ståtliga gröna och grå hallen. Det är tio meter mellan hallarna så att räddningsverket kan ta sig fram om det behövs.

Det är inte klart vad den övre våningen ska användas till, men det kan bli frågan om kontor, gym och dylikt.

- Flera företag har visat intresse för den andra våningen, säger Patrik Flygar.

Bra med stor hall i Västnyland

Allaktivitetshallen kommer att ha en fullstor plan för handboll, innebandy och futsal. Verksamhetsledare Päivi Mitrunen från Finlands handbollsförbund är riktigt nöjd med hallen.

Mitrunen säger att det är viktigt att det finns en stor hall i Västnyland.

- Det finns väldigt få hallar här som man kan spela landskamper i.

Landskamp i handboll i april?

Europeiska handbollsförbundet kräver bland annat minst 1 000 läktarplatser för att en hall ska godkännas för en landskamp. Läktarna måste också finns på båda sidor om planen, precis så som det blir i Sjundeå.

Päivi Mitrunen säger att det ser bra ut för Sjundeås del.

- Jag tror att Europeiska handbollsförbundet kommer att godkänna den här hallen.

Mitrunen hoppas att EHF kommer till Sjundeå i mars för att inspektera hallen.

- Finlands handbollsdamer möter Slovakien i en landskamp och jag hoppas att EHF då kan skicka en delegation hit. Om allt går bra så kan Finland spela en landskamp mot Luxemburg i april.

Kulturen ryms också i hallen

De som spelar fotboll och innebandy kommer förhoppningsvis att få ett bättre läge i och med den nya hallen. De här grenarna har svårt att få tid för träning inomhus.

Det är ändå inte enbart idrott som Sjundeå Allaktivitetshall siktar på. Patrik Flygar räknar med att få understöd för att kunna installera en storskärm och en mobil scen.

- Då skulle det bli möjligt att ordna större kulturevenemang i hallen så som konserter och teater.

Budgeten överskrids

Allt det här kostar förstås. Och bolaget överskrider den ursprungliga budgeten med omkring 300 000 euro.

Flygar räknar med att hallen kommer att kosta 3,75 miljoner euro. Bolaget har till exempel valt ett dyrare betonggolv än det först var meningen. Dessutom värms hallen upp med jordvärme, ett dyrare alternativ än man först tänkte.

Bolaget har fått statsstöd av Undervisningsministeriet på 750 000 euro och Sjundeå sparbanksstiftelse bidrar med 800 000 euro.

Frivilliga krafter styr utvecklingen

Sjundeå kommun har förstås inte råd med sådana investeringar. Det kommunen har kunnat göra är att gå i borgen för lånet på 1,75 miljoner euro. Dessutom hyr kommunen tomten åt bolaget i 30 år.

Kommunen kan inte ensam stå för utvecklingen, sade Arja Alho (SDP) som är ordförande för kommunfullmäktige.

- Vi är beroende av frivilliga krafter och föreningarnas verksamhet. Kommunens uppgift är att se till att det finns möjligheter att göra saker. Vi värderar det här arbetet väldigt mycket.

Allaktivitetshallen fick ett nytt namn

En hall måste förstås också ha ett namn. I Sjundeå ska man nu prata om Folksam arena.

Försäkringsbolaget hade därmed en representant på plats eftersom Folksam är samarbetspartner.

Patrick Holm är chef för distribution och marknadsföring på Folksam. Han förklarar att bolaget vill vara med eftersom det här är ett bra sätt att understöda idrott och kultur i Sjundeå.

Till sist var alla tal undan och det var dags för laxsoppa och underhållning med Sven Sid. Alla fick naturligtvis gå en rundtur på arbetsplatsen.