Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stressade företagare sover för lite

Från 2015
Sömn
Bild: YLE

Kvinnliga företagare sover för lite och för drabbas ofta av sömnlöshet, visar en färsk undersökning som Arbetshälsoinstitutet har gjort bland kvinnliga företagare.

De kvinnor som deltog i undersökningen uppgav att de dagligen hade ett sömnunderskott på två timmar eller mera och var femte upplevde dagligen symptom på sömnlöshet.

Den genomsnittliga arbetstiden var 48 timmar per vecka, vilket betyder att en del av kvinnorna arbetade betydligt mera än 50 timmar i veckan.

Också tidigare undersökningar visar att kvinnliga företagare ofta får sömnproblem på grund av arbetsrelaterad stress.

Problemen känns stora på natten

Att det tidvis kan vara svårt att sova är bekant för företagarna Nina Ignatius och Joanna Byman. Ignatius säljer babykläder som passar prematurer och andra småbarn och Byman är personlig tränare och har två konditionssalar.

- Antingen får man inte sömn eller så vaknar man på morgonnatten och då känns alla saker enormt stora och oöverkomliga. Man tänker åh hjälp, vad har jag gjort och hur kommer det att gå, säger Byman.

Joanna Byman jobbar ofta hemma i köket.
Bildtext Joanna Byman sköter ofta datorarbetet hemma i köket.
Bild: Yle/ Victoria Wirén

Liksom många andra företagare upplever Ignatius att det finns en oändlig mängd arbetsuppgifter.

- Listan på saker som bör göras, skulle kunna göras eller som skulle vara trevliga att göra tar aldrig slut. Man måste bara lära sig att begränsa jobbet, antingen enligt hur många timmar man ska jobba eller vilken slags arbetsuppgifter man ska utföra.

Företagare gillar sitt jobb

Samtidigt som många är trötta och stressade visar undersökningen att många av företagarna var mycket motiverade och njöt av sitt arbete. Möjligheten att själv påverka sitt arbete och arbetstiderna upplevs som viktiga.

Nästan hälften av de tillfrågade uppgav att kravet på lönsamhet, ogjorda arbetsuppgifter och tidsbrist orsakade stress. Samtidigt pekar forskarna på att ungefär lika många uppgav att de saknade verksamhetsplan och budget.

- Utan budget och planer kan det vara svårt att veta hur det riktigt går för företaget, och det kan leda till att man kanske tar på sig för mycket jobb för säkerhets skull eller att man gör fel saker, säger Anne Salmi vid Arbetshälsoinstitutet.

Hon påpekar också att man inte alltid gör de bästa besluten när man har sovit för lite och är riktigt trött.

Plötsliga kriser, oväntade chanser

Att prioritera och välja bort är en utmaning, speciellt i små företag där det inte finns andra att bolla idéer med. Nina Ignatius säger att det också är svårt att göra väldigt detaljerade planer.

- När det plötsligt händer en mindre eller större kris, eller kommer en oväntad chans att göra någonting så slopar man planen och tänker om.

Nina Ignatius är företagare.
Bildtext Nina Ignatius vill ta vara på oväntade chanser.
Bild: Yle/ Victoria Wirén

Både Ignatius och Byman försöker begränsa arbetet så att de kan ägna sig åt barn och familj under veckosluten. Att helt sluta svara på kunders frågor känns ändå omöjligt.

Byman försöker minska stressen genom att fundera på vad hon själv kan göra för att påverka situationen. Oron för hur det ska gå för Finlands ekonomi och den ökande konkurrensen är ändå svåra att helt lägga åt sidan.

- Det är ekonomiska frågor som stressar mest. Det är helt annat att vara företagare än att lyfta månadslön, man bär risken själv. Ensam.

Diskussion om artikeln