Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många skäms för sina problem med ekonomin

Från 2015
Skuldrådgivare Mona Isberg
Bildtext Skuldådgivare Mona Isberg har Östnyland som sitt arbetsfält
Bild: Yle/Sune Bergström

Ta kontakt med skuldrådgivningen i tid innan de obetalda räkningarna blir omöjliga att hantera, uppmanar skuldrådgivare Mona Isberg. Hon har Östnyland som sitt arbetsfält.

- Folk tar för lätt snabblån och plötsligt har de för mycket betalningar och avkortningar som de inte klarar av, säger skuldrådgivare Mona Isberg.

De flesta av skuldrådgivarens kunder är vanliga familjefäder eller -mödrar men också ungdomar i tjugoårsåldern och åttioåriga pensionärer tar kontakt.

Våra levnadskostnader stiger hela tiden samtidigt som lönerna hålls oförändrade eller sjunker. Man kan drabbas av sjukdom eller arbetslöshet. Skilsmässor prövar också den personliga ekonomin.

Många skäms för sina problem med ekonomin och vågar inte berätta om dem ens för sin familj. Skuldrådgivaren kan vara den första som får höra om problemen.

Mona Isberg säger att det är bättre att ta itu med skulden när den rör sig kring 1 000 euro än när den är uppe i 20 000 euro.

Tillsammans med klienten utreder Isberg möjligheterna för skuldsanering. Under skuldsaneringsperioden ska en ensamstående klara sig med 538 euro per månad plus hyreskostnader.

Skuldrådgivning i Östnyland
Skuldrådgivning i Helsingfors
Skuldrådgivning i Raseborg
Ekonomi- och skuldrådgivning i Vanda

Östnyländska nyheter

16:49

Mer om ämnet på Yle Arenan