Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Var tionde använder inte säkerhetsbälte

Från 2015
Uppdaterad 26.11.2015 11:21.
Inte alla använder säkerhetsbälte.
Bildtext Inte alla använder säkerhetsbälte.
Bild: Yle/Elin Willows

Av dem som kör i tätort låter ungefär tio procent bli att använda säkerhetsbälte. Enligt Joonas Turtonen på Hälsa och trafik beror det här på att många trafikanter glömmer att man vid en hastighet högre än åtta kilometer i timmen inte längre kan hålla fast sig.

I baksätet är det ännu fler som sitter obältade, ungefär tolv procent. Det visar en undersökning som Trafikskyddet har gjort. Turtonen påminner om att vid en hastighet på 50 kilometer i timmen ökar vikten 40 gånger. En person som normalt väger 80 kilo har kraften av drygt tre ton vid en krock.

- Alla och allt ska spännas fast också i baksätet. Om den som sitter i framsätet får en tre tons kropp över sig blir följderna förödande, säger Turtonen.

Säkerhetsbältet har ökat

Användningen av säkerhetsbälte har ökat i Finland. Turtonen säger att det är tack vare alla de kampanjer som har ordnats.

Enligt Turtonen finns det de som har stor respekt för trafiken och de som har mindre respekt. Det är troligt att det ofta är samma personer som inte använder säkerhetsbälte eller alltid samma personer som kör mot rött i trafikljusen.

- Säkerhetsbälte använder du ju för din egen skull, så att du själv inte ska skadas vid en eventuell krock. Att använda blinkers gör man för de andra trafikanterna ska veta vart du tänker svänga, säger Turtonen.

Joonas Turtonen. Bild: Joonas Turtonen
Bildtext Joonas Turtonen
Bild: Joonas Turtonen

Berusade chaufförer

Turtonen säger att de som kör berusade ofta är egoister som tror att de kan köra trots att de har alkohol i blodet.

- Många laborerar med hur stora mängder de kan dricka över hur lång tid för att fortfarande kunna ha mindre alkohol i blodet än tillåtet. Så ska det inte vara. Om man är chaufför dricker man inte alkohol, säger Turtonen.

Turtonen förespråkar en sänkning av den tillåtna alkoholhalten i blodet för att skicka en tydlig signal att alkohol och bilkörning inte hör ihop.

- De som inte vill att gränsen ska sänkas för ofta fram argumentet att det inte är de med låg promillehalt i blodet som orsakar de största skadorna. Det är sant. Men det är lätt hänt att man glider över och börjar dricka mer alkohol trots att man kör, säger Turtonen