Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: ”Markstyrkor krävs för att slå IS”

Från 2015
Uppdaterad 26.11.2015 14:33.
Antti Paronen.
Bildtext Forskare Antti Paronen vid Försvarshögskolan.
Bild: Yle

För att slå IS militärt krävs utbildade markstyrkor och slag mot IS oljeaffärer, säger Antti Paronen som är forskare vid Försvarshögskolan.

I veckan spreds en video som uttryckte stöd för terrornätverket IS. I videon visades 60 ”fiendeländers” flaggor visades – däribland Finlands.

Enligt Paronen finns det ingen orsak att tolka videon som ett direkt hot mot Finland.

- Man måste komma ihåg att det handlar om flera tiotals länder, säger Paronen.

Paronen anser att IS med videon försöker berätta samma berättelse som tidigare.

- Det är vi mot de övriga världen. IS reagerar nu på att Frankrike trappat upp attackerna och att det är uttryckligen attackerna i Paris som fått Frankrike att göra det, säger Paronen.

Finland har sedan sommaren utbildat kurdiska trupper i norra Irak som IS ser som sina fiender.

- Inte kan vi undvika att det intresserar IS. Det andra alternativet skulle vara att sluta oss och förbli utanför allt internationellt samarbete och det går inte ihop med vår utrikespolitiska linje.

Oljepengarna viktiga för IS

Enligt Paronen börjar flygangreppen och de övriga militära insatserna mot IS visa tecken på att de fungerar, samtidigt som IS också pressats tillbaka av kurdiska styrkor i Irak.

- IS kan inte koncentrera sina trupper i samma utsträckning som tidigare. De kan endast göra det i städer där organisationen håller till bland civilbefolkningen.

Paronen är också övertygad om att flygangreppen nu i högre grad kommer att riktas mot IS inkomstkälla nummer ett – oljeindustrin.

Det finns uppskattningar om att IS inofficiella oljeindustri skulle bringa in 500 miljoner euro.

- Det är viktigt att komma åt organisationens ekonomi. Jag tror vi kommer att se fler attacker mot IS oljeindustri och oljetransportkapacitet, säger Paronen.

Men militärt kan inte IS besegras utan markstyrkor, slår Paronen fast.

- I väst finns inte en politisk vilja att sätta in markstyrkor. Därför sköts markstriderna av lokala aktörer som för tillfället inte kan eller vill besegra och hålla fast vid

- Inte ens irakiska armén med stöd av Iranskstödda shiamiliser utgör för tillfället ett så starkt hot mot IS att de kunde erövra och hålla fast vid de områden som IS nu kontrollerar.

Den irakiska armén har utsatts för anklagelser om att vara korrupt och ha en mycket låg stridsmoral. Det pågår ändå som bäst en amerikanskledd utbildningsoperation för irakiska armén med sikte på återerövrandet av Mosul och Ramadi.

- Om ett år kan situationen förändrad, så att ett återerövrande av Mosul kan bli av.

Terrororganisationen IS flagga och skylt söder om Kirkuk i Irak den 11 september 2015.
Bild: EPA/STR

Vägen mellan Raqqa och Mosul avskuren

Kurdiska trupper återtog den strategiskt viktiga staden Sinjar i norra Irak tidigare i november. Då skar också vägen mellan Raqqa i Syrien och Mosul i Irak vilket försvårar det för IS transportera människor och varor mellan städerna.

- Allt talar om att ifall inte IS kan öppna väg 47 – då tynar Mosul bort, vilket betyder att man kunde segra över IS i staden men det kräver stöd av utbildade markstyrkor.

Kurdiska krigare återtog Sinjar av IS
Bildtext Sinjar som återerövrades av kurdiska styrkor i november
Bild: yle

Tror du det blir fler attacker i Europa?

- Tyvärr finns det en risk för det men de europeiska säkerhetstjänsterna är på alerten.

Gällande terroristers propaganda på nätet anser Paronen att det är viktigt att det finns tillräckligt med information som utmanar den berättelse som IS och andra extremistorganisationer vill berätta på nätet.