Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Skolsvenskan i Lovisa inte slutdiskuterad"

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Böcker och kritor framför en svart tavla med texten abc.
Bild: CC0/Krzysztof Puszczyński

Det var inget bra beslut att låta Lovisabarnen läsa svenska i stället för engelska i lågstadiet. Det tycker stadsfullmäktigeledamot Atte Fellman (Sannf). Han anser att diskussionen inte är över.

- Jag kommer att kräva att det här tas upp i stadsfullmäktige. Det är fråga om en så stor fråga att det inte räcker med ett beslut i en nämnd.

Fellman anser att Lovisaborna absolut har mera nytta av engelska än av svenska, speciellt i vuxen ålder.

- Engelska används i så många länder, dessutom används det som fackspråk i flera branscher. Svenska är ett betydligt mindre språk, så med tanke på jobb och framtid tycker jag att engelska är mycket viktigare.

”Viktigt att gynna inhemska språken”

Alla tycker inte som Fellman. Kari Hagfors (Saml) anser inte att engelska är viktigare för Lovisabarn än svenska.

- Jag tycker att man ska gynna de inhemska språken. De närmaste kontakterna vi har är här i Norden. Vi måste ha goda förhållanden med Sverige, Norge och Danmark, först efter det kommer engelskan, säger Hagfors.

Huruvida det här är ett ärende för fullmäktige är Hagfors betydligt mer återhållsam än Fellman.

- Det kan ju hända att det kommer till fullmäktige, men jag tror inte att det är en så stor grej att det behövs.

Engelskans vikt jämfört med svenskan

Atte Fellman har inget emot att eleverna i skolorna i Lovisa lär sig svenska, men han vill inte att det ska vara på bekostnad av engelskan.

- Jag skulle vara nöjd med att svenskan skulle vara obligatoriskt först i sjuan. Visserligen, om vi ska diskutera större helheter så ser jag gärna att svenskan blir helt frivillig. Men det är ett beslut som ska fattas i riksdagen.

Hagfors håller med om att engelska är mycket viktigt, men han anser att det går bra att lära sig engelska också efter att man lärt sig svenska.

- Jag tycker att när man kan svenska så ger det bättre möjligheter att lära sig andra språk, till exempel tyska och engelska, säger Hagfors.