Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Kör på dina egna villkor"

Från 2015
Kalle Halme från Hälsa och Trafik.
Bildtext Kalle Halme från Hälsa och Trafik.
Bild: Yle/Anna Ruda

Många tänker bara på sig själv i trafiken och därför kan man råka ut för farliga situationer, det säger trafikinstruktör Kalle Halme på Hälsa och trafik. Han håller kurser i hur vi kan bli mer förutseende i trafiken.

Det är viktigt att redan innan man sätter sig bakom ratten fundera på den körning man har framför sig. Så att man på förhand kan förutspå och tänka igenom potentiella farosituationer.

- Alla mår bra att fundera över sitt eget agerande. I synnerhet om man har varit med om en nära-ögat-situation är det bra att efteråt fundera vad som hände och hur man kunde har undvikit situationen.

Övertro på den egna förågan

Enligt en undersökning tycker de flesta chaufförer att de är lite bättre på att köra bil än de flesta andra. Halme tror att övertron på den egna förmågan i trafiken delvis kan bero på att man känner sig trygg i sin bil.

- Man borde nog tänka på vad man riktigt sysslar med och fundera om man verkligen är så bra som man tror. I synnerhet om man råkar ut för en nära-ögat-situation är det skäl att fundera på hur man skulle ha kunnat undvika den.

För många innebär arbetsresorna att man kör samma sträcka varje dag vid samma tid. Det kan enligt Halme då finnas en risk för att resan blir rutin.

- Då är man inte lika uppmärksam som man annars skulle vara. Då är det viktigt att man också funderar över rutten redan innan man åker i väg och funderar på hur man kan undvika de potentiellt farliga situationerna.

Det som också påverkar körningen är till exempel om man är trött på morgonen när man kör till jobbet och väglaget.

- I dag är det plusgrader men ändå jättehalt på vägen, i synnerhet i korsningarna.

Kör på egna villkor, inte andras

Halme ger några goda råd för hur man kan undvika farliga situationer i rusningstrafiken. Man ska hålla koll på sina medtrafikanter

- Om man kör väldigt nära den som ligger framför kör man på dens villkor. Man ska hålla ett ordentligt avstånd till bilen framför. Då får man köra på sina egna villkor. Då blir det smidigare och du har tid att agera.

Kurser i förutseende körning ordnas av trafikskyddet för yrkeschaufförer, andra som kör mycket i yrket, bilskolor.

- Förutseende handlar mycket om attityder och förhållningssätt, att man reflekterar över sin egen körning.

Kalle Halme om förutseende körning

Programmet är inte längre tillgängligt