Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nystads bilfabrik börjar tillverka Mercedes stadsjeepar

Uppdaterad 27.11.2015 06:29.
Mercedes Benz GLC
Bildtext

Valmet Automotives bilfabrik i Nystad börjar tillverka Mercedes Benz GLC-modeller från och med 2017. Det är en mycket viktig sak för finländsk bilindustri, säger vår statsledning.

GLC-modellen tillverkas i huvudsak i Bremen, Tyskland, men nu inleds också tillverkningen vid bilfabriken i Nystad. Det blev klart efter att Valmet vunnit en internationell anbudstävlan.

Nya linjer behövs

För att bilmodellen ska kunna tillverkas i Nystad måste tillverkningslinjerna byggas om och därför inleder fabriken omedelbart stora förändringsarbeten i mångmiljonklassen.

Samtidigt trappas tillverkningen av Mercedes A-modellen stegvis ner under 2016.

Då produktionen tillfälligt minskar inleder fabriken samarbetsförhandlingar som berör 300 årsverken inom tillverkningen.

Samarbetsförhandlingarna pågår under våren 2016 och enligt bilfabrikens verkställande direktör Ilpo Korhonen handlar det främst om permitteringar.

Mercedes Benz GLC-modell baserar sig på den gamla GLK-modellen och har nu lite rundare former än sin föregångare. Bilen är en så kallad stadsjeep och försäljningen inleddes i Finland i september.

Ministrar nöjda

Finlands statsledning berömmer biltillverkaren Mercedes Benz beslut att starta tillverkning av GLC-serien i Nystad.

Vi är mycket nöjda med att Mercedes väljer att fortsätta samarbetet med Valmet Automotive i Nystad, säger näringsminister Olli Rehn och justitie- och arbetsminister Jari Lindström.

- Det är tecken på att finländsk bilindustri är av hög nivå och har förmåga att förnya sig, säger Rehn och Lindström.