Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gnurfen föddes i kanten på ett skolhäfte

Från 2015
Uppdaterad 02.12.2015 08:27.
Paul Söderholms seriefigur Gnurf
Bildtext Paul Söderholms Gnurf
Bild: Paul Söderholm

Paul Söderholm har i många år burit med sig sin Gnurf. Nu har Gnurfen egen spalt i Åbo Underrättelser.

Gnurfen föddes på skolbänken

Det var redan under skoltiden i Västnyland som Paul Söderholm började rita små gubbar i kanten på sina skolhäften. Sedan dess har den lilla Gnurfen genomgått en ganska stor förvandling.

Från början var Gnurfen en enkel streckgubbe, som inte ens hade öron. Men nu har han sådana och så har han fått lite mera kött på benen så att han är lättare att klä på.

Det viktiga med en figur av det här slaget är att den ska vara enkel och elegant och bara genom kroppshållningen visa vad han tycker om det ena och det andra.

Gnurfen gick småningom vidare från Paul Söderholms skolhäften och publicerades som en liten seriefigur i den regionala tidningen. Därifrån flyttade han vidare till Åbo.

Gnurfens akademiska karriär

Med Paul Söderholm tog sig Gnurfen in i det akademiska livet i Åbo och har förekommit bland annat i studentkårens Kårbulletinen, som kom ut en gång i veckan. Där var han mest en som betraktade händelser i sin omgivning.

Men inte nog med det. En egen akademisk karriär gjorde han i olika IT-manualer och många gånger var han då omgiven av frågetecken där han satt framför en dator. Ganska ofta såg man också honom få riktiga raseriutbrott.

Gnurfen var också väldigt ansvarstagande och förekom på affischer som uppmanade folk på datacentralen att inte printa ut för mycket papper eller att plocka upp tomflaskor efter sig.

Vidare fanns han på olika säkerhetsmanualer i laboratorier där han manade till försiktighet då det gäller att använda kemikalier.

Gnurftecknaren Paul Söderholm
Bildtext Paul Söderholm ritar Gnurfar.
Bild: Yle/Maud Stolpe

Gnurfen blir journalist

Nu håller Gnurfen på att göra sig mera allmänt känd i och med att han har blivit kolumnist i Åbo Undrrättelser och förekommer i spalterna. Och spalt kan man verkligen tala om i och med att herr Gnurf syns i en skämtteckning på höjden på ledarsidan.

Hit kom Gnurfen i och med att ÅU bytte layout förra året och ville prova på något nytt. Att Paul Söderholm dessutom är IT-ansvarig på ÅU lär också ha en hel del med saken att göra.

Det här formatet är en veritabel utmaning för Gnurfens pappa i och med att skämtteckningen nu ska tänkas ut på höjden i stället för på bredden. Det gäller helt enkelt att tänka i ett annat perspektiv.

Gnurfen har också tidigare funnits med i ÅU som en liten illustration här och där, men nu kommenterar han på ett nytt sätt det som händer och sker.

Paul Söderholm tecknar sin Gnurf för hand med papper och penna, men färgen och texten i pratbubblorna sätts in via dator, eftersom han anser att hans handstil inte håller måttet.

Positivt mottagande

Paul Söderholm säger att han har fått positiv feedback på Gnurfspalten och att det till och med har kommit positiva insändare om den.

Gnurfstriparna börjar redan nu bli så pass många att man kunde tänka sig att ge ut dem i bokform och det skulle Paul Söderholm gärna göra om tiden bara räckte till.

Det bokformatet skulle gärna få vara en bok på höjden även om en sådan skulle bli en utmaning att få in i en bokhylla. Men böcker kan också ligga eller bli en kaffebordsbok.

Förutom att Gnurfen har förekommit i Västnyland, Åbo Akademi och Åbo så kan han finnas var som helst i världen i och med att Paul Söderholm också säljer honom via bildbanker på nätet.

Titta gärna på vidhängande video och se hur Gnurfen växer fram

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan