Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Finn fem fel i Janne Grönroos klädsel

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2016 10:28.
Janne Grönroos med inkorrekt klädsel inför slottsbalen
Bildtext Det här blir väl bra, tänkte Janne.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Janne Grönroos ska tillsammans med Katja Johansson vara mingelreporter på självständighetsbalen. Det har visat sig att Janne inte riktigt har koll på de noggranna etikettsregler som man måste följa då man är gäst på slottet. Hittar du fem fel i Jannes klädsel?

Janne Grönroos med korrekt klädsel inför slottsbalen
Janne Grönroos med inkorrekt klädsel inför slottsbalen
Jämförelse av två bilder: Dra till vänster och höger för att se Jannes inkorrekta och korrekta klädsel! Hittar du alla fem fel?
Bilder: Yle/Marcus Rosenlund (vänster), Yle/Marcus Rosenlund (höger)

Så här ska det vara:

Janne har klätt sig i frack, mycket bra. Klädkoden på balen är frack eller högtidsdräkt. Han hade också kunnat bära en mörk (d.v.s. mörkblå, mörkgrå eller svart men inte mörkbrun) kostym. Och folkdräkt hade varit ett både käckt och korrekt alternativ!

Men hur sitter fracken? Låtom oss börja inifrån, alltså med västen. Jannes väst är på tok för kort! Västen ska sluta i jämnhöjd med eller någon cm längre ner än rocken.

Hur står det till med byxorna då? Tja. En tumregel är att byxorna ska nå golvet när Janne inte har skor på sig. Nu skulle ju Janne kunna traska runt i duschrummet i en simhall utan att bli blöt om buntarna, vilket i sig är praktiskt men inte så korrekt. Å andra sidan ser för långa frackbyxor lätt pösiga ut, och det är inte heller snyggt. Så här gäller det att vara påpasslig.

Om Janne inte hade slarvat med längden på byxorna hade han kunnat dölja missen med strumporna. Det piggar måhända upp med färggranna fossingar, men tunna svarta strumpor är det som gäller på självständighetsbalen.

Slips med frack! Men snälla nån! Vit fluga är det enda korrekta. Om Janne hade valt att bära mörk kostym på självständighetsbalen hade det varit helt korrekt med slips, men i så fall borde den ha varit sober och festlig. Snoopy är ju jättesober och jättefestlig kanske Janne protesterar, men där har han fel.

Att ha en näsduk i bröstfickan på en frack är helt korrekt, men den ska givetvis vara vit. (Är det där ens en näsduk? Eller ett par silkeskalsipper från 1994?) Det gäller också att vika näsduken så att bara en smal rektangel sticker upp ur fickan.Svenska folkvettsexperten Magdalena Ribbing påminner dock om att näsduken inte är till för att snyta sig i. Den får enbart använda för att torka damers tårar. Förslagsvis Katjas då, när hon får syn på Snoopy-slipsen.

När man går på bal är det ju viktigt att hålla ett öga på klockan. Det är alltid lika förargligt när man kommer ut på parkeringsplatsen och inser att limousinen har förvandlats till en pumpa bara för att det blev lite i trängsel i garderoben strax före midnatt. En klocka är alltså bra att ha - men inte ett armbandsur till frack. Ett snärtigt fickur är det bästa alternativet. Här bör dock tilläggas att till exempel Kung Carl Gustaf av Sverige bär armbandsur till frack, så den här etikettsregeln kanske börjar förlora sin laddning? Magdalena Ribbing anser att armbandsur till frack är helt rätt.

Så det blev nog mera än fem fel, detta. Men Janne ska inte hänga läpp, för han är inte den första som gått på bal med lite sisomså klädsel. Det blir säkert skojigt ändå.

Läs också: Finn fem fel i Katja Johanssons klädsel