Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Sjöbergs mamma talar ut om övergreppen

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Viljo Nousiainen och Patrik Sjöberg.
Bildtext Viljo Nousiainen förde Patrik Sjöberg till världstoppen, men det hade en mörk baksida.

För drygt fyra år sedan avslöjade Patrik Sjöberg en mörk sida av sin karriär. Nu väljer Birgitta Sjöberg att tala ut om finländska tränaren Viljo Nousiainens sexövergrepp på sonen.

I samband med att Patrik Sjöberg släppte sin självbiografi 2011 briserade också en bomb i friidrotts-Sverige. Sjöberg avslöjade att Viljo Nousiainen – tränaren som tog Sjöberg till världstoppen i höjdhopp – systematiskt utnyttjade honom sexuellt i tonåren.

Efter boklanseringen valde flera andra tidigare friidrottare att gå ut med att de också hade utsatts sexuellt av Nousiainen.

Det har gått mer än fyra år sedan boken släpptes. Patrik Sjöbergs mamma Birgitta har fram tills nu inte kommenterat det, men i en dokumentär i Sveriges Radio pratar hon ut om tiden efter boklanseringen.

– Då telefonen började ringa förstod jag direkt. Jag fick tvinga mig att läsa boken. Jag satt bara och väntade på vad som skulle uppdagas. Jag förstod då. Det var en käftsmäll, en stor sorg. Man ville nästan hoppa ut från balkongen, säger hon i dokumentären.

Övergrepp i flera år

Birgitta Sjöberg blev förälskad i Nousiainen när han började träna Patrik.

– Jag blev blixtförälskad. Jag föll som en fura. Utåt sett såg det väldigt trevligt ut. Vi var på friidrott hela tiden, men bakom kulisserna var det inte så bra. Alla runt Viljo såg honom som ett riktigt original. Han var som ett stort barn, säger Birgitta Sjöberg.

Nousiainen flyttade in hos Sjöberg och när de bröt upp flyttade Patrik med sin tränare. Övergreppen pågick i flera års tid. Sjöberg valde ändå att behålla Nousiainen som tränare, det var vägen till att bli bäst i världen. Det blev han också med världsrekord, VM-guld och OS-medaljer på meritlistan.

Nousiainen dog 1999. Samtidigt begravdes också Sjöbergs historia i mer än tio år.

– Det han gjorde på friidrottsplan väger inte upp vad han gjorde mot mig utanför. Han ska inte nämnas i svensk friidrottshistoria, säger Patrik Sjöberg.

Visade porrfilm

Övergreppen inkluderade massage, muskelmätning, spermatest och lugnande medel. Allt hade koppling till träningsläror enligt Nousiainen.

När Sjöberg var som bäst i slutet av 80-talet valde Nousiainen att börja om och träna ungdomsgrupper i Göteborg. Det fortsatte han med till sin död. Sammanlagt uppskattar man att det handlar om närmare trettio år av övergrepp.

I SR:s dokumentär träder en ny person fram som också utsatts för övergrepp när han besökte Nousiainens lägenhet.

– Jag skäms jättemycket. Det handlade inte om en kunskapstörstande Viljo utan om övergrepp.

En gång visade Nousiainen en porrfilm.

– Han frågade om jag fick stånd av filmen. Jag låtsades som att inget hade hänt efteråt. Det kunde helt enkelt inte ha hänt. Jag insåg att det var fel, men problemet var att ingen skulle tro på mig. Man litade på Viljo. Han tränade Patrik och det var ett trumfkort.

– Jag kommer aldrig att glömma det som har hänt.

Lyssna på dokumentären i sin helhet här.