Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Är du formad av Pippi eller Potter?

Från 2015
Barn läser bok med klassiska sagor.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Har du vuxit upp med Nalle Puh, Pippi Långstrump eller Harry Potter? De berättelserna vi hör som barn följer med oss hela livet och påverkar sättet vi ser på världen.

Den svenska barnboksförfattaren Lennart Hellsing gick bort den här veckan. Han är känd bland annat för böckerna Krakel Spektakel och Här dansar herr Gurka, och vem har inte hans påhittiga rim kvar någonstans i hjärnbiblioteket.

Krakel spektakel, kusin vitamin, hängde och svängde i en gardin.

Sådant vi får höra som godnattsagor sitter kvar i oss länge och påverkar hela vår världsbild. Barnböckerna och deras meddelanden fastnar i oss, de påverkar och formar oss. Vi minns hur karaktärerna i våra favoritberättelser tänkte och vad de gjorde och det tänker man kanske fortfarande på.

Enligt Mia Österlund, docent i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och specialiserad på barn- och ungdomslitteratur, finns en koppling till hur vi är i dag om man ser på vilka berättelser man hört som barn.

- Det kan jag äta upp min hatt på att det gör, det är alldeles klart att det påverkar oss.

Mia Österlund.
Bildtext Mia Österlund.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Riktlinjer för livet

En berättelse innan läggdags är starkare än man kanske tror. Historierna, hjältarna, bilderna börjar i ett tidigt skede forma hur vi tänker om en hel del.

- Barnlitteraturen bär upp allt. Den är grunden för att överhuvudtaget ta till sig berättelser. Läsupplevelserna man får som liten formar oss i olika riktningar, säger Österlund.

Berättelserna ger oss möjligheten att sjunka in i en värld där allt är möjligt och kanske ta med oss en del av den känslan till verkligheten. Mia Österlund känner fortfarande hur många läsupplevelser format hennes liv.

- Dels Pippi, som gav agendan om att flickor minsann kan göra hur de vill och vara starka och gå sina egna vägar. Hon har ju format generationer av kvinnor i Norden sedan 40-talet.

Pippi och Herr Nilsson
Bildtext Pippi Långstrump, de nordiska kvinnornas vägvisare.
Bild: EPA

Spelvärlden och gamla attityder

I dag har olika spel tagit över en hel del av böckernas roll och det finns kanske en oro om att de klassiska barnböckerna konkurreras ut. Österlund tror ändå inte helt på den teorin.

- Det finns ju en stark motrörelse, det satsas stenhårt på berättelser. Och spel innehåller ju berättelser, trots att de kan ha andra värderingar – speciellt om man tänker hur Astrid Lindgren pläderade för icke-våld och hade så vackra formuleringar som går rakt in i hjärtat. Mycket spel utgår ju ifrån våld, men vi ska inte avfärda spelmediet som en narrativ kraft. Jag hoppas vi kan ha båda, det låter mer berikande att ha både den barnlitterära världen och spelen som bidrar med något annat.

Helsingin Sanomat skriver om hur barn-tv-programmet Pikku Kakkonen format många barn att se könsroller rätt skevt – att mormor alltid står i köket och bakar till exempel.

- Ganska få mormödrar lever så nuförtiden och det finns ju flera bilderböcker med uppdaterade mormödrar, till exempel Iben Sandemoses böcker, säger Österlund.

- Vi ska ju inte skrota all äldre barnlitteratur bara för att vissa värderingar har ändrats, vi ska ta diskussionen.

Karaktärerna i barnböckerna ger oss olika förebilder, och det finns nog något för de flesta. Barnlitteraturen följer dessutom med sin tid och skapar nya fräscha karaktärer åt oss. En alternativ pojkroll förs till exempel ofta fram i skönlitteraturen.

- Emil [i Lönneberga] som är busig men godhjärtad, Alfons [Åberg] som är intellektuell och undersökande och så Nalle Puh som är ganska eftertänksam – mindfulness i ett nötskal. Och Harry Potter är ju en antihjälte som inte är en machokille. Barnlitteraturen har nog länge jobbat med att lansera en manstyp som inte är en hypermaskulin hjältetyp.

Nalle Puh
Bildtext Nalle Puh - mr Mindfulness.
Bild: EPA/BONHAN'S HAND OUT IMAGE

Harry Potter-generationen

Av de som är över 20 i dag är det nog många som hör till en generation som vuxit upp med Harry Potter. J. K. Rowlings magiska berättelser har visat upp ännu en annan typ av förebilder.

- Harry Potter-generationen kanske gillar att samarbeta – det finns ju hela tiden ett pågående grupparbete mellan Harry, Hermione och Ron, tror Österlund.

Berättelserna och hjältarna utvecklas tillsammans med sina läsare.

- Att varje generation har sin barnlitterära hjälte som formar den generationen, det är en spännande fråga. Kommer det i så fall en Hunger Games-generation och en Twilight-generation?

Ett anonymt barn läser Harry Potter
Bildtext Har Harry Potter hjälpt oss samarbeta?
Bild: EPA