Glömde vi bort våldtäktsoffret i Kempele?
14-årig flicka våldtas i Kempele, en asylsökande misstänks, statsministern håller presskonferens. Varför väljer statsministern ett sådant agerande? Han har inte tidigare uttalat sig om våld mot kvinnor, är situationen en annan när sådant här händer i hans hemtrakter? Det är många som undrar.
Fallet väcker starka känslor och verkar dela folk i olika läger. Det verkar som att olika parter använder händelsen för sina egna syften.
Hatpratet och rasismen tar fart, det finns de som utnyttjar situationen för att stämpla utländska män i allmänhet och invandrare i synnerhet, samtidigt som andra kritiserar statsministern för att han lyfter upp ett enskilt fall och ger det så stort utrymme. Det finns de som befarar att statsministerns agerande förorsakar oro och rasism.
Kvinnosaksförbundet Unionen skriver ett öppet brev till Juha Sipilä där man uppmanar honom att uppmärksamma våld mot kvinnor också på bredare front. Man efterlyser en offentlig diskussion om mänskliga rättigheter och jämställdhet och önskar att regeringen visade gott exempel.
Kvinnosaksförbundet unionen varnar för hets och rasistiskt stämplande och uttrycker en önskan om att man inte ska stjäla utrymme från alla offer till sexuellt våld i vårt land.
Juha Sipilä svarar med en tweet:
Statsministern tackar Kvinnosaksförbundet Unionen för brevet och bedömer att ärendet är ytterst allvarligt. Kvinnosaksförbundet uppskattar särskilt att statsministern använder hashtaggen #valoaeivakivaltaa, (sv. ljus inte våld) som används för att uppmärksamma FN:s dag för att motverka våld mot kvinnor.
Polisen manar till lugn och informerar om att det inte var flera förövare, bara en misstänkt och vädjar till allmänheten om att ta det lugnt. Enligt polisen har diskussionen kring fallet gått het och att tongångarna till stor del varit osakliga. Polisen tar tillfället i akt att påminna folket om att det inte är tillåtet att skriva vad som helst ens på sociala medier.
Många medier förundrar sig över att statsministern ordnar krismöte på grund av ett enskilt våldtäktsfall, senare visar det sig att statsministern inte hade kallat till krismöte på grund av detta. Uppgiften om att Sipilä skulle ha sammankallat ett krismöte på grund av våldtäkten dementeras senare. Ministrarna var redan färdigt samlade för att polisöverinspektören skulle infomera om flyktingläget.
I dag uttrycker flera kvinno-organisationer sin oro över att vi glömmer offret när drevet går. Man önskar att våldtäktsfallen skulle tas på allvar också i alla de situationer där förövaren inte är av utländsk härkomst. Och man önskar också att fokus skulle vara mer på offren, mindre på förövarna.
Att offren ska få adekvat hjälp och vård och en rättvis rättegång där man inte fokuserar på oväsentligheter som till exempel offrets klädsel och kvinnorna inte heller ska skuldbeläggas för att de har rört sig på "farliga" ställen. Vi borde diskutera hur vi ska förebygga våldtäkter, inte var de värsta männen finns, säger kvinno-organisationerna.
Och ett rent juridiskt finger höjs av tidningen Images kolumnist Saku Timonen om att statsministern spekulerar om snabbare utvisning av brottsliga asylsökande innan vi ens har en dom i fallet. Medier, sociala medier och beslutsfattare verkar ha glömt den grundläggande principen om att en person är oskyldig tills han är dömd. Så här beter man sig inte i en rättstat, säger Timonen.