Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Smutsiga trick" av Posten, tycker förtroendeman

Från 2015
Uppdaterad 26.11.2015 19:24.
Förtroendeman Jesper Sundström på Itella i Karleby
Bildtext Förtroendeman Jesper Sundström på Itella i Karleby.

Smutsiga trick. Så beskriver förtroendeman Jesper Sundström på Posten i Karleby det som hans arbetsgivare håller på med.

Närmare 200 postanställda i Karleby, Vasa och Jakobstad marscherade på torsdagen ut från sina arbetsplatser. De protesterar mot att arbetsgivaren har meddelat om lockout på fredag.

- Förmännen meddelade att de inte har något jobb åt oss på fredagen. Som alternativ gav de att vi åker till Seinäjoki och sorterar post. Alltså att vi blir strejkbrytare. Det var sista droppen, säger Sundström.

Spänd stämning

Jesper Sundström hoppas att parterna når en lösning på konflikten senast i helgen. Han beskriver stämningen på sin arbetsplats som spänd.

- Klart vi vill att de kommer till resultat. Men arbetsgivaren försöker hela tiden hitta på metoder att utföra jobbet med strejkbrytare eller på annat sätt göra det besvärligt för oss att vara i arbete.

Sundström ger inte sin arbetsgivare några stilpoäng. Han säger att det liknar metoder som arbetsgivare kunde ta fram tiden före krigen.

- Då arbetsgivarna höll på med alla möjliga smutsiga trick. Det är helt oerhört. Man kan inte tro det är sant.

Nyår innan det är över?

Om stödstrejkerna hinner bryta ut nästa vecka kan det ta till årsskiftet innan det hela är över, tror Sundström.

- Hoppas de kommer överens så att vi får börja jobba och ta itu med julposten.

Enligt arbetsgivaren är orsaken till lockouten att det på grund av den pågående strejken i Seinäjoki inte finns någon post att dela ut. Sundström håller inte med.

- På grund av övertidsförbudet de senaste veckorna har de anställda inte hunnit dela ut all post, säger han.