Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cameron driver på för bombningar av IS i Syrien

Från 2015
Uppdaterad 26.11.2015 16:26.
Premiärminister David Cameron uttalar sig utanför sin tjänstebostad i London den 8 maj 2015.
Bild: EPA/WILL OLIVER

Storbritanniens premiärminister David Cameron fortsätter att driva på att Storbritannien börjar bomba terrorgruppen IS positioner också i Syrien.

Cameron avvisar uppgifterna om att utvidgade luftattacker skulle göra Storbritannien till ett större mål för terrorister.

Han säger att Storbritannien redan är ett terrormål, och det enda sättet att handskas med situationen är att slå hårdare mot IS.

Enligt Cameron skulle Storbritannien bli säkrare om man började bomba IS också i Syrien. Storbritannien bombar i nuläget IS i Irak.

Det brittiska underhusets utrikesutskott anser att Storbritannien inte ska börja bomba IS i Syrien innan det finns en tydlig strategi för fred.

Tidigare i veckan lovade Cameron Frankrikes president Francois Hollande att Storbritannien ska inleda ett djupare samarbete mot terrorism med Frankrike.

Tyska spaningsplan till Syrien

Tyskland meddelade på torsdagen att landet kommer att skicka spaningsflyg för att hjälpa Frankrikes insats mot IS i Syrien.

- Tyskland kommer att ta en aktivare roll i kampen mot IS från och med nu, säger den tyske parlamentarikern Henning Otte som är försvarsexpert för Förbundskansler Angela Merkels parti CDU enligt nyhetsbyrån Reuters.

Otte säger till Reuters att det handlar om spaningsplan av typen Tornado.

Frankrikes president Francois Hollande bad på onsdagen förbundskansler Angela Merkel om mer hjälp i kampen mot IS efter attackerna i Paris. Merkel lovade att snabbt åtgärda saken.

Tyskland överväger också att skicka en fregatt och tankningsplan. Parlamentariker från de styrande partierna samlas senare under torsdagen för att diskutera den tyska rollen i kampen mot IS.

Diskussion om artikeln