Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Amerikanska högtider du behöver i ditt liv

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
St Urho's Day
Bildtext Kan du gissa från vilket land den här ceremonin påstås härstamma?
Bild: Park Rapids Enterprise and Forum Communications Company

Den här artikeln blev inte som vi tänkt. Det var vår mening att göra en översikt på Black Friday, den enskilt största shoppinghändelsen som håller på som bäst på andra sidan Atlanten.
Black Friday firas alltid dagen efter Thanksgiving, alltså den fjärde fredagen i november.

Dagen markerar starten för julförsäljningen och under Black Friday dumpas priset på många varor med upp till 90% vilket gör att människor köar från småtimmarna utanför varuhusen.

Händelsen är känd för att skapa hysteri och konsumtionsfrossa och under veckoslutet drar försäljningen I USA in i runda slängar lika mycket stora summor som hela Finlands årsbudget, alltså över 60 miljarder dollar.

Europeiska traditioner amerikaniseras

Nu har den svarta fredagen också slagit rot i Finland och för varje år har flera butikskedjor börjat rea ut produkter just den här dagen.

Black Friday är ett renodlat Amerikanskt påhitt. De flesta av de stora högtiderna som smittat av sig från USA till oss har ändå sina rötter här i Europa.

Valentine´s Day, efter helgonet Valentine, firades från början i 1800-talets England men kommersialiserades kraftigt under den senare halvan av 1900-talet i USA och drar idag in omkring 1 miljard dollar i försäljning.

Också Halloween har sina rötter i Storbritannien. Traditionen är antagligen en blandning av kristen och hednisk kultur och tros ha uppkommit bland de keltiska folken i det som idag är Irland.

På tal om Irland har deras nationalhelgon Saint Patrick firats där i omkring tusen år och sedan amerikanerna tagit högtiden till sig har de lyckats sprida firandet världen över.

Men vi finländare då? Finns det ingen finsk högtid vi kunde föra över Atlanten och låta kommersialiseras? Vad har vi som kunde generera roliga hattar, parader, sötsaker, öldrickande och skrönor?

Det var någonstans här vi kom över något som fångade vårt intresse. Konstigt ofta förekom namnet St Urho bland sökmotorns träffar på; ”Finnish-american traditions”, ”Finland in America” och ”celebrating Finland”…

Let´s keep it weird

Urho? St Urho? Ett finländskt helgon? Vad är det vi missat under religionslektionerna i skolan?

Låt oss presentera berättelsen om den finländska folkhjälten Saint Urho:

Enligt legenden skulle den modige St Urho ha jagat bort ”tose ’Rogs” (those frogs) från Finland med sin kraftiga röst, som han fick genom att dricka surmjölk och äta kalamojakka, en speciell fisksoppa.

Senare byttes grodorna ut till gräshoppor och Urho fick också en egen ramsa: Heinäsirkka, heinäsirkka, mene täältä Hiiteen! (Gräshoppa, gräshoppa, dra dit pepparn växer!)

Genom att driva ut gräshopporna räddades Finlands skörd av vindruvor(!)

Det intressanta är att över 70 procent av finländarna tillhör den evangelisk-lutherska kyrkan där helgon inte är en central del av trosutövandet.

Legenden fick sin början år 1956 då finlandsamerikanen Richard Mattson, som jobbade på Ketolas varuhus i Virginia, fick frågan varför Finland inte har ett helgon som St Patrick, av sin irländska arbetskamrat Gene McCavic. Då skrev Mattson och McCavic ihop legenden och slog fast datumet 24:e maj som St Urho’s Day. Senare flyttade man firandet till 16:e mars, en dag innan St Patrick’s Day. Det här för att kunna festa två dagar i streck.

St Urho's Day
Bildtext Här blandas amerikansk och finsk tradition på bästa sätt. Rodeo på jättegräshoppor.

Och festar gör man. I många områden i både USA och Kanada finns det orter med finländska rötter och supporterklubbar för St. Urho har spridit sig över hela kontinenten.

St Urho's Day
Bildtext St. Urho's Day har vid det här läget väl befästa traditioner. Här ser vi firande från 70-talet.

Namnet Urho är antagligen kopplat till Finlands dåvarande president Urho Kekkonen.

De officiella färgerna på St. Urho’s Day är grönt och lila. Det här representerar givetvis gräshopporna och Finlands stora vindruvsskörd.

St Urho's Day
Bildtext Varje år ordnas en skönhetstävling i och med St. Urho’s Day. En lycklig vinnare får då titeln Miss Helmi. Ända sedan starten år 1984 har vinnarna av någon mystisk orsak varit män. Tävlingens slogan: It´s Finland, let´s keep it weird!

St Urho's Day
Bildtext Världens bästa plats på jorden är tydligen Finland. Yta: 14 kvadratkilometer. Invånarantal: 195.

St Urho's Day
Bildtext Den officiella St. Urho-statyn står i Park Menagha, Minnesota

Det ordnas flera St. Urho parader på olika håll i USA och Kanada. Här en från Thunder Bay, Kanada.

Ifall du vill fira St. Urho's Day är ett definitivt måste en skål Kalamojakka. Här är det hemliga receptet:

  • 1 hel fisk (Aborre, gädda eller öring rekommenderas, men vilken vit fisk som helst duger.)
  • 6 skalade och tärnade potatisar
  • 1 skalad och tärnad lök
  • 6 korn kryddpeppar
  • Smör
  • Salt efter smak

Sätt fisken i en stor kastrull. Tappa upp vatten tills fisken är täckt. Tillsätt potatisen. Koka upp. Tillsätt inte salt innan lök och kryddpeppar. Låt potatisen koka i en halv timme och tillsätt sedan löken, kryddpepparn, saltet och en klick smör. Koka tills löken mjuknat. Mums!

Texten redigerad 30.11.2015: Antalet finländare som tillhör den evangelisk-lutherska kyrkan har ändrats från 80 procent till 70 procent. Datumet då man firar St. Urho's day är rättat från den 26:e till den 16:e mars.