Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmann säljer sin verksamhet i Ryssland

Från 2015
Uppdaterad 27.11.2015 11:42.
Stockmanns vd Per Thelin om försäljningen av Stockmann i Ryssland - Spela upp på Arenan

Stockmann säljer sin varuhusverksamhet i Ryssland och fokuserar i stället på Finland och Baltikum. Verksamheten har varit olönsam i flera år, säger vd Per Thelin.

Köpare är Reviva Holdings Limited som äger den internationella varuhuskedjan Debenhams ryska samarbetspartner Debruss. Priset för de sju varuhusen är fem miljoner euro.

Konkurrensmyndigheterna måste godkänna affären.

Stockmanns i Jekaterinburg
Bildtext Stockmanns affär i Jekaterinburg.
Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Reviva inleder sin verksamhet i varuhusen den första februari nästa år. Samtidigt håller Stockmann kvar sin fastighetsverksamhet i Ryssland och fortsätter att driva köpcentret Nevsky Centre i S:t Petersburg.

Olönsam i flera år

- Vår varuhusverksamhet i Ryssland har varit olönsam under flera år och den avsevärt devalverade rubeln har fördjupat våra förluster, säger Stockmanns verkställande direktör Per Thelin i ett pressmeddelande.

Stockmann hade 2014 en omsättning i Ryssland på ca 240 miljoner euro med en rörelseförlust på 26 miljoner euro.

Thelin säger att företaget i stället kommer att fokusera på att utveckla sina varuhus och näthandeln på hemmaplan och i de baltiska länderna.

- Vi är både glada och medvetna om de möjligheter och utmaningar som ligger framför oss på denna mycket dynamiska marknad.

Diskussion om artikeln