Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Banbrytande keramikkonst presenteras i Fiskars

Från 2015
Uppdaterad 30.11.2015 10:20.
Radio Vega Västnyland: Kyllikki Salmenhaaras keramik i Fiskars - Spela upp på Arenan

I år skulle keramikern Kyllikki Salmenhaara ha fyllt 100 år. I Fiskars Bruk firas jubiléet med en utställning som visar hennes mångsidiga produktion.

Salmenhaara bidrog till att göra den finländska konstindustrin världsberömd på 1950-talets internationella utställningar. Hon blev flerfaldigt belönad vid triennalerna i Milano.

Keramikkonst av Kyllikki Salmenhaara i Kopparsmedjan i Fiskars
Bildtext Salmenhaara experimenterade med material och form
Bild: Yle/Monica Slotte

Hon arbetade vid Arabias konstavdelning 1947-1961. Efter det inbjöds hon till Taipei i Taiwan för att där grunda en modern keramikerutbildning.

Sommaren 1963 kallades Salmenhaara till Finland för att ansvara för keramikerundervisningen vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors. 1970 utsågs hon till den första konstnärsprofessorn inom den konstindustriella branschen.

Fina former i Fiskars

Initiativet till utställningen kom från keramikern och Fiskarsbon Karin Widnäs samt från professor Tapio Yli-Viikari vid Aalto-universitetet. Widnäs var Salmenhaaras elev.

Som kuratorer och utställningsarkitekter fungerar de industriella formgivarna Barbro Kulvik och Antti Siltavuori.

Formgivarna Barbro Kulvik och Antti Siltavuori har byggt utställningen om Kyllikki Salmenhaara i Fiskars
Bildtext Barbro Kulvik och Antti Siltavuori har byggt utställningen
Bild: Yle/Monica Slotte

Antti Siltavuori berättar att arbetet med utställningen löpt snabbt och friktionsfritt trots att den kommit till på mycket kort tid. Han är positivt överraskad av att utställningen haft tillgång till så många fina samlingar.

Siltavuori uppskattar också möjligheten att igen stiga in i Kyllikki Salmenhaaras värld. Han kom i kontakt med henne under sina studier vid Konstindustriella högskolan.

Verktyg som keramikern Kyllikki Salmenhaara använde i sitt arbete
Bildtext Verktyg som användes i keramikerns arbete
Bild: Yle/Monica Slotte

- Hon var en verkligt engagerad keramiker och en banbrytande konstnär. Hon gjorde allting själv. Också glasyr och drejning, även om det i normala fall fanns yrkesgrupper som tog hand om det. Inte bara för att ha kontroll över processen men för att hon ville ha den i sina egna händer.

Fantasifulla former av keramikkonstnären Kyllikki Salmenhaara i Fiskars
Bildtext Leran kunde formas på nya sätt
Bild: Yle/Monica Slotte

Från att ha börjat i en mera klassisk stil övergick Salmenhaara till att skapa verk som hon bland annat liknade vid brev eller svepningar. Hon övergick från brukskeramik till fri form.

Material från olika håll

Utställningen i Kopparsmedjan i Fiskars visar verk från Designmuséets och Collection Kakkonens samlingar. Också Aalto-universitetet och olika privatpersoner har bidragit med keramik.

Runda former på tegelkross i Kopparsmedjan
Bildtext Verk ur flera samlingar visas i Fiskars
Bild: Yle/Monica Slotte

Designmuséet presenterar ett stort bildmaterial som ingick i en donation från Kyllikki Salmenhaaras personliga arkiv. Föremål från hennes tid vid Arabia presenteras jämsides med keramikkonstnärens skapande produktion.

En inspirerande lärare

Kyllikki Salmenhaaras undervisning i keramik grundade sig på systematiska och empiriska materialstudier. Prov på dem finns också med på utställningen.

Hennes forna elev, keramikern Karin Widnäs, minns sin lärare som sporrande men bestämd. Hon ville att de studerande skulle lära sig hur material beter sig. Ivern hon själv hade smittade av sig, säger Widnäs.

Keramikern Karin Widnäs invid sin lärare Kyllikki Salmenhaaras verk i Fiskars
Bildtext Karin Widnäs invid sina favoritverk
Bild: Yle/Monica Slotte

- Vi lärde oss allt om leror, massa, dekor, bränning, formgivning och gjutning. Hon älskade att göra glasyrprover och det satte hon oss också att göra. Vi gjorde hundratals glasyrprover. Ännu idag ser jag dem som underbara och hårda paket på julafton, berättar Widnäs.