Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: Se upp när du köper elektronik av okända

Från 2015
iphone
Bildtext Finländska nätbedragare har särskilt försökt sälja obefintliga Iphone-telefoner.

Det gäller att vara extra försiktig när man handlar smarttelefoner och datorer av privatpersoner på nätet, varnar polisen. Att köpa en produkt som inte finns är lätt och risken är då stor att pengarna går förlorade.

På nätet säljer och köper konsumenter varor mer än förr, till exempel på sidor såsom Huuto.net, Tori.fi och Keltainen pörssi. Totalt sett handlar det om flera hundra miljoner euro som rör sig mellan konsumenterna så här.

- En negativ konsekvens av den ökande näthandeln mellan privatpersoner är att försäljningsbedrägerierna också blir fler hela tiden, konstaterar kriminalöverkommissarie Kari Niinimäki vid Helsingforspolisen.

Exakt hur stor ökningen har varit är svårt att säga med säkerhet. Men nationell polisstatistik visar att antalet bedrägerier som har begåtts på nätet allmänt sett har blivit fler. Hittills i år har drygt 8 100 stycken anmälts, vilket är 30 procent mer än under hela fjolåret.

- Folk vill ofta ha den allra senaste tekniken och framför allt lätt begagnade smarttelefoner och datorer är därför produkter som bedragare listar på nätet, berättar Niinimäki.

Huuto.net
Bildtext Mobiler till salu på Huuto.net (illustrationsbild)
Bild: Skärmdump / huuto.net

Yle Nyheter har granskat många polisanmälningar som finländare har gjort om nätbedrägerier i fjol. De allra flesta fallen handlar om smartmobiler.

Två misstänkta som var särskilt aktiva sålde icke-existerande Iphone-telefoner som på löpande band. Var för sig lyckades de sälja upp till 60 telefoner som inte fanns i verkligheten. I nästan alla fall använde de nya användarkonton varje gång.

Den ena förövaren sade i förhör med polisen att han hade tjänat 20 000 euro på försäljningarna. Pengarna gick i sin helhet till penningspel.

Niko Nauholz är en av dem som lurades att köpa en Iphone.

- Jag litar vanligen inte på sådana här försäljningar men jag gjorde det ändå i det här fallet eftersom pengarna skulle betalas in på ett finländskt bankkonto.

Nauholz betalade 411 euro till bluffmakaren. I framtiden kommer han ändå inte att vara lika godtrogen.

- Jag vill nog helst se varan. Jag köper inte längre på distans.

I likhet med många andra brottsoffer kommer han troligen inte att få sina pengar tillbaka trots att gärningsmannen fälldes i tingsrätten.

Kari Niinimäki
Bildtext Kriminalöverkommissarie Kari Niinimäki.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

- Ja, så är det nog, bekräftar kriminalöverkommissarie Kari Niinimäki på en allmän nivå.

Han förklarar att nätbedragarna ofta är i penningknipa till exempel på grund av att de är spelberoende eller rusmissbrukare.

Förövarna är alltså snabba på att använda pengarna innan polisen hinner spärra kontot.

- Och ofta saknar de värdefulla tillgångar så man kan inte ens kan få tag på pengar via utmätning, tillägger Niinimäki.

Så här handlar du säkrare

- köp bara av personer som verkar pålitliga
- en fördel om försäljaren har identifierat sig via sin bank (möjligt t.ex. på Huuto.net)
- bra om försäljaren fått positiv feedback av andra användare (men kan också fejkas)
- kolla upp e-postadresser och telefonnummer i fall att något suspekt skulle dyka upp
- betala till ett finländskt bankkonto (lätt för polisen att utreda)
- eller: betala via postförskott med rätt att öppna paketet
- eller: köp varan ansikte mot ansikte
- handla på finländska webbsidor (ofta lätt för polisen att utreda brott där)

Källa: Helsingforspolisen

Tre varningsklockor är om försäljaren har bråttom, om produkten är ovanligt billig och om han eller hon försöker dölja saker och ting.

- De här är goda exempel på situationer då man noga borde överväga om det lönar sig att köpa eller inte, säger Niinimäki.

Han tillägger att det är viktigt att försäljaren ger ett pålitligt intryck, och en stor fördel om han eller hon har styrkt sin identitet.

- Till exempel på Huuto.net kan försäljarna identifiera sig via bankkoder, och det inger förtroende.

Det allra säkraste är att se till att få kontrollera varan innan betalning. Det kan ske om varan skickas på postförskott med kontrollrätt, eller om köpet görs ansikte mot ansikte.

Om man ändå blir lurad så är det bättre om man har handlat på en webbplats i Finland, än i utlandet. För polisen är det lättare att utreda de bedrägerier som sker inom landets gränser.

Huuto.net kommenterar

Heikki Lempinen, som är affärsdirektör på Huuto.net, säger i ett uttalande att det listas cirka 100 000 varor på auktionssajten varje dag och att bara en marginell andel är bedrägerier.

- Vi har alltid varit noga med att produkter som säljs på vår plattform ska följa lagar, regler och god försäljningspraxis.

Lempinen påpekar att företaget därför har utarbetat funktioner som ska öka säkerheten.

- Vi är ansvariga för att bedrägerifall som sker på vår plattform utreds grundligt och vi ger myndigheterna allt det stöd vi kan för att utreda brotten.

Han menar dessutom att så gott som alla anmälda bluffmakare på Huuto.net åker fast.

Diskussion om artikeln