Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svårt vara äkta på sociala medier

Från 2015
Uppdaterad 27.05.2016 16:58.
instagram
Bild: Nadine Mabinda

På sociala medier jobbar man med sin profil för att ge intryck av äkthet. Men ens handlande på till exempel Facebook kan medföra begränsningar i andra sammanhang, konstaterar Suvi Uski i sin doktorsavhandling från Helsingfors universitet.

– Profilarbete består av synliga ansträngningar som till exempel planering av vad man väljer att publicera, avlägsna eller inte väljer att dela med sig av, säger Uski som forskar i socialpsykologi och sociala medier.

Men ofta räcker det inte med att vi själva är nöjda med innehållet. Vi suktar dessutom efter publikens godkännande, enligt Uski.

Bilden likadan i alla sammanhang

Ett misslyckande kan därmed ses som ett verkligt hot mot ens identitet, menar Uski, eftersom den bild man ger av sig själv följer med utanför den sociala mediebubblan. För första gången i mänsklighetens historia måste man ge samma enhetliga bild av sig själv till alla, säger Uski.

– Sociala medier som Facebook och Instagram utmanar individen att också arbeta med sin profil utanför de sociala medierna.

Uski påpekar också att ansträngningarna medför en omfattande profilhistorik. Det innebär att ju längre profilen sträcker sig i tid, desto mindre handlingsutrymme har den enskilda individen.

I forskningen har främst finländska ungdomar deltagit. Uski disputerar vid Helsingfors universitet den 4 december.