Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polis i Helsingfors misstänks för skjutvapenbrott

Från 2015
Ärm på polisuniformen.
Bildtext Den brottsmisstänkta polisen häktades strax efter att utredningen inleddes i februari, men är nu på fri fot.
Bild: Yle/Sofia Schleutker

En tidigare överkonstapel vid Helsingforspolisens beredskapsenhet, den så kallade Karhugruppen, misstänks för flera olika brott. En av de senaste misstankarna handlar om skjutvapenbrott. Det här uppger förundersökningsledaren för Yle Huvudstadsregionen.

Tidigare har det framkommit att mannen misstänks för grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning.

Men under förundersökningens gång har antalet brott som mannen misstänks för ökat. Under våren framkom misstankar om skjutvapenbrott och mannens vapen har nu beslagtagits. Han har alltså haft vapen utan tillstånd.

Åklagare Krista Soukola, som leder förundersökningen, säger att mannen också misstänks för andra brott utöver dessa, men vill inte gå in på vilka eller ens hur många brott det handlar om.

Misstänkta mutbrotten skedde under sju år

Misstankarna om grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning hänger samman med material som Helsingforspolisen har införskaffat, bland annat bepansrade fordon.

Överkonstapeln misstänks alltså ha fått förmåner i samband med de här affärerna. Värdet på förmånerna överstiger 7 000 euro och mutbrottet ses därför som grovt.

En person på ett företag som sålt material till polisen misstänks för grovt givande av muta. Brotten antas ha ägt rum mellan 2005 och 2012.

Polisen är avsatt från sin tjänst

Den misstänkta mannen är 56 år gammal och jobbade många år inom polisen. När brottsmisstankarna uppdagades avsattes han från sin tjänst.

Förundersökningen antas bli klar före årets slut och åtal ska väckas senast i mars nästa år.

Fallet har inget samband med brottsmisstankarna inom Helsingforspolisens narkotikarotel.