Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jul i Lilla Chokladfabriken i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 29.11.2015 11:48.
lilla chokladfabriken
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det smakar jul i den Lilla Chokladfabriken i Gamla stan i Borgå. Konfekten är smaksatt med rödvinsglögg, apelsinnejlika och pepparkaka.

En söt tung doft av kakao svävar över det lilla chokladköket. I en stor blandare rasslar en hög med hasselnötter impregnerade med mörk choklad. Här görs godishantverk på hög nivå.

chokladfabrik
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Till sortimentet hör över 80 olika konfektsorter. Inför julen är det aktuellt med rödvinsglögg, apelsinnejlika och pepparkaka.

- Smaker och idéer har jag hur mycket som helst, säger Peter Westerlund. Bara ens egen fantasi sätter gränserna för hur en konfekt kan smaka.

Klassiska Borgåsmaker

Mer än tolv olika sorter har han inte i produktion åt gången.

- Det finns julsmaker och så förstås de klassiska Borgåsmakerna: lakrits, tjära och salt.

Tjäran kommer från taken i Gamla stan, saltet från bodarna vid ån och lakritsen har med Borgå som godisstad att göra.

Choklad
Bildtext Rödvinsglögg, apelsinnejlika och pepparkaka.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Inför julen blir det långa dagar i den Lilla Chokladfabriken vid Kyrkotorget. Klockan sju gäller det att sätta på maskinerna som smälter kakaomassan. Sedan hinner chokladmästaren hem ett varv innan arbetsdagen börjar på riktigt.

Chokladfabrikör
Bildtext Peter Westerlund har fått jobba med sin chokladpassion i över tio års tid i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Många faser

- Konfekten vi gör är färskvara och handgjord från början till slut, säger Westerlund. Att göra en konfektbit tar mellan två och tre dagar. Så många är de olika faserna som behövs.

Smälta och kyla ner, smälta och kyla ner, varv efter varv. Varje chokladsort har sin egen tillverkningstemperatur. Den ljusa chokladen är den mest arbetsdryga att göra.

Med sitt hantverk har Peter Westerlund fyllt sin butik med choklad sedan år 2005. Produktutvecklingen har gått framåt sakta men säkert och nu är han helt självförsörjande.

- Först i år har vi kommit så långt att allt vi säljer i vår affär och i vårt café är tillverkat här i chokladfabriken.

chokladfabrik
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Chokladsenap

Choklad kan paras ihop med nästan vad som helst. Der mest exotiska i sortimentet så här långt är vitchokladsenapen.

- Kunderna är nog lite tveksamma till den, men de brukar komma tillbaka efter en burk till.

Ett smakprov avslöjar att vitchokladsenapen är mjuk och mild till smaken och smälter skönt i munnen.

Choklad
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Direkt från plantagen

Som ett led i att hålla hög kvalitet och satsa på rättvis handel importerar Westerlund själv sina kakaobönor från Brasilien och Madagaskar, något som är nytt för i år. Hittills har det handlat om flera tusen kilo bönor.

- Jag köper bönorna direkt från plantagen utan mellanhänder. Då vet jag vad jag får och odlarna gör också en bättre affär.

Vägen från bönor till kakaomassa är lång: bönorna sorteras, rostas, krossas, gallras och mals till en massa. Kakaomassan ska sedan vila i tre månader innan den kan användas till att göra rödvinsglöggskonfekt.

chokladfabrik
Bild: Yle/Mikael Kokkola