Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Magnus Carlsson: Jag gillar att utmana mig själv

Från 2015
Uppdaterad 28.11.2015 14:31.
På resande not: Magnus Carlsson - Spela upp på Arenan

Han har varit medlem av Barbados och Alcazar och har tävlat åtta gånger i den svenska melodifestivalen. Nu sjunger Magnus Carlsson på finska i veckans På resande not.

För tillfället turnerar han Sverige runt och sjunger julmusik tillsammans med Sonja Aldén och Shirley Clamp. Julturnéer har blivit lite av hans varumärke på senare år.

- Jag tycker mycket om julmusik. Bevisligen, eftersom jag spelat in hela fyra julskivor. Det vore ju vidrigt att göra om man inte tyckte om det, säger Magnus Carlsson och skrattar till.

- Julmusik är en riktigt häftig grej att sätta tänderna i. Som sångare kan du inte bara stå rakt upp och ner och sjunga utan måste ha bra koll på stämbanden. Det är en utmaning som sångare men jag har kommit fram till att jag gillar att utmana mig själv. Dessutom är tiden före jul en väldigt rolig tid att turnera på.

- Det finns en låt som alltid måste vara med för att alla ska känna att det är jul och det är O helga natt. Den har rotat sig i själen hos alla. Det är den ultimata jullåten och också den svåraste att ta sig an. Den lägger vi alltid som final.

Lika vanligt som att hitta Magnus Carlsson på julturné var det under en period att se honom i Melodifestivalen där han varit en flitig deltagare.

- Det är svårt att säga vilken gång som var bäst. Jag har mina minnen till varje låt och varje år. Första gången jag tävlade med Barbados gick finalen på Göteborgsoperan och jag var jättenervös när jag gick upp på scenen. Första gången med Alcazar fick vi ett sådant jubel att man trodde Globen skulle lossna.

- Och så min senaste låt, Möt mig i Gamla stan, den är också min bebis. Det är svårt att välja bland sina barn.

Magnus Carlsson beskriver sig själv som en riktig schlagernörd som alltid följt med melodifestivalerna, vilket kommer att märkas på de två låtar han framför i På resande not.

- Under ett par år var det en trend i melodifestivalen att de stora namnen fick på pumpen rejält. Då började branschen dra åt sig tassarna lite grann och tyckte att det var lite för riskabelt att ställa upp.

- Sedan kom Sanna Nielsen och vände trenden när hon vann. Hon visade att man kan vara med många gånger och ändå bjuda på något nytt och fräscht. Hon uppdaterade hela schlagern på nytt.

- Jag kan inte svara på varför men om man har fest en fredag eller lördag åker ju alltid schlagerplattorna fram. Någonstans sitter det väl i folk att den här musiken är väldigt glad och positiv och lockande.

För Magnus Carlsson finns det bara en sak som möjligen slår högre än schlager.

- Jag har varit en riktig Abba-tok sedan jag var liten. En Abba-tok av den större skalan. Om jag måste välja tror jag att jag faktiskt skulle hålla hårdare i min Abba-samling. Om du tvingar mig att välja, alltså.

Magnus Carlssons bidrag till Melodifestivalen:
2000 Se mig (Barbados, andra plats)
2001 Allt som jag ser (Barbados, andra plats)
2002 Världen utanför (Barbados, fjärde plats)
2003 Not a sinner nor a saint (Alcazar, tredje plats)
2005 Alcastar (Alcazar, tredje plats)
2006 Lev livet (åttonde plats)
2007 Live Forever (utslagen i semifinalen)
2015 Möt mig i Gamla stan (nionde plats)

På resande not med Magnus Carlsson
Yle Fem lördag kl 21:00

Hör musik av Magnus Carlsson och programmets andra gäster i På resande nots spellista

Mer om ämnet på Yle Arenan