Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Poststrejk också på färjorna i Österbotten

Från 2015
Färjan på väg från Bergö mot fastlandet.
Bildtext Färjan mellan Bergö och fastlandet i Malax.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

På måndag utökas poststrejken med stödstrejker på landets färjor. Ingen post får släppas ombord. Men på Bergöfärjan tänker föraren strunta i förbudet.

JHL-facket och Sjömansunionen har bestämt att de färjeförare som hör till förbunden ska stöda de postanställda från och med måndag den 30 november.

Om poststrejken fortfarande pågår på måndag ska postens och DHL:s bilar inte längre släppas ombord på någon av de 33 färjor som trafikerar i Finland.

I Österbotten berörs färjorna i Bergö i Malax och i Eskilsö i Kaskö. Det bekräftas av Jutta Valkeinen, kommunikationschef på Finlands färjetrafik som administrerar färjorna.

Fraktsedlar avgör

I praktiken stoppas inte all trafik i bilarna, utan enbart posten. Läkemedel och mat samt sjukhustransporter som labprover ska tillåtas, liksom farliga ämnen.

Tanken är att färjeförarna ska kontrollera de fraktsedlar som finns ombord på bilarna.

Vill inte stöda strejken

Men i till exempel Bergö är färjeförarna inte särskilt intresserade av att stöda strejken.

- Postbilen kommer ut hit på morgnarna och ofta också senare på dagen. Jag kommer då inte att stoppa postbilarna, säger en färjeförare på Bergöfärjan som vill vara anonym.

Du hör till Sjömansunionen. Varför tänker du inte delta i stödstrejken?
- Jag har över huvudtaget inte fått någon information om det hela. Det låter så löjligt, jag tycker det är onödigt att vi ska blandas in i det här.

"Facket avgör"

Färjeföraren vid Eskilsö känner inte heller till något om stödstrejken.

- Nej, jag vet inget om det. Men det är väl upp till facket att meddela hur det blir, säger färjeföraren.