Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dvärgar finns bara i sagorna

Från 2015
Susanna Lindroth på kläduppköp
Bild: Redneck Productions

Kosmetolog Susanna Lindroth är en av ca 1000 kortväxta finländare. Hon är aktiv i föreningen Kortväxta (Lyhytkasvuiset Ry) som bevakar minoritetens rättigheter samt främjar forskning och rehabilisering kopplade till de medfödda rubbningar i skelettutvecklingen som är gemensamma för kortväxta.

Dom kallar oss handikappade: Susannas nya kläder - Spela upp på Arenan

Ber du ofta om hjälp ifall du inte når någon vara i butiken?

Nej, jag försöker först hitta en pall och om jag inte hittar det så ber jag om hjälp.

Föredrar du en partner som är kortväxt?

Inte särskilt, jag utgår hellre från känslor. Längden har sist och slutligen ingen betydelse.

Får kortväxta människor köra bil? Finns det till exempel en begränsning på hur kort man får vara? Hur fungerar det i praktiken att köra?

Kortväxta får givetvis köra bil, precis som vem som helst. Mig veterligen finns det inga begränsningar, men man anpassar vid behov pedaler och dylikt efter föraren. Sätet är också eldriven och så har man automatväxel.

Vem räknas som kortväxt?

En kortväxt är någon vars längd skiljer sig avsevärt jämfört med jämnåriga. Som vuxen räknar man ofta en kortväxt som någon som är under 140 - 150 cm. Det finns också 400 - 500 medicinska förklaringar till kortväxthet. Kortväxt och kort är två helt olika saker.

Hukar människor sig ner då de talar med dig?

Oftast inte, men ibland så kan något fyllo göra det. Då brukar jag själv också huka mig så att den jag talar med skall inse vad den just gjorde.

Drömmer du om att vara längre?

Kanske funderade jag någon gång som yngre på hur det skulle kännas att vara längre, men jag har inte fantiserat eller funderat på det desto mera. Jag skulle inte vilja vara normal-lång eftersom att vara kortväxt är en stor del av den jag är idag och då skulle jag inte vara mig själv.

Är begreppet dvärg kränkande?

Jaa, det är det verkligen! Dvärgar finns enbart i sagor. Det skulle vara jättebra om föräldrarna kunde lära sina barn det här.

Se också:

Föreningen Kortväxta - Lyhytkasvuiset Ry:s hemsida.
Susanna Lindroth som gäst i Puheen Aamu 17.4.2013 i Yle Puhe (på finska)