Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Eftersnack 10 år: Publiken den bästa sidekicken

Från 2015
Eftersnackarna i studion.
Bildtext Eftersnack kan förutom höras i Radio Vega, även ses på svenska.yle.fi och på Yle Fem. Här Jeanette Björkqvist, Magnus Londen, Misha Eriksson och tekniker Johan Hellman.

Politik, ovanor i hemmet, mänskliga rättigheter, hundbajs, skolskjutningar, Putin, parkeringsbrickor – det finns egentligen ingenting som är för stort eller för smått för att kunna diskuteras i programmet Eftersnack.

För exakt tio år sedan, den 27 november 2005, satte sig Magnus Londen ner i Radio Vegas studio och snackade för första gången om veckan som gått. Det har han fortsatt med i tio år och under ett decennium har programmet Eftersnack för många radiolyssnare blivit ett absolut måste för att kunna inleda veckoslutsfirandet på rätt sätt.

I dag är duon Magnus Londen och Jeanette Björkqvist, ständig diskussionsdeltagare i programmet, ett sammansvetsat team som varje fredag klockan 15.03 tar sig an ett antal teman, tillsammans med ytterligare en s.k. sidekick.

Jeanette Björklund, Magnus Londen
Bildtext Jeanette och Manu anno 2006

- Väder och uteliv är ämnen som Jeanette och jag inte alls har samma åsikt om, säger Londen. Hon gillar sommar och värme, medan jag föredrar vinter. Hon undviker hurtigt uteliv, medan jag gärna vandrar i fjällen. Det kan vi ”kina” om hur mycket som helst!

Det finns egentligen inga ämnen som Londen undviker och målet är att det han tar upp i programmet ska vara sådant som de allra flesta kan relatera till och gärna vara sådant som berör. Han drar sig inte heller för att välja ämnen som många skulle kalla banala.

- Nästan allt kan bli intressant om man ger det tillräckligt mycket tid, förklarar Londen och tillägger att stunden måste vara rätt för när man tar upp olika teman. Det ska ligga rätt i tiden.

Eftersnack är inte heller programmet där man undviker tunga eller svåra ämnen. Känslor får också mycket utrymme.

- Vi pratar mer politik än de flesta och ett av de programmen jag kommer bäst ihåg är då vi ägnade nästan hela timmen åt skolskjutningen i Jokela, berättar Londen.

En suverän publik

För att vara en riktigt bra diskussionsdeltagare måste man ha en viss självironi, följa med vad som händer omkring en och dessutom ha en relativt snabb reaktionsförmåga.

- Det gäller att inte fastna vid att någonting är för banalt eller för stort för att snacka om och man ska kunna spinna vidare på nästan vad som helst, säger Magnus Londén.

För tillfället är de återkommande gästerna filosofen Joel Backström, skådespelaren Riko Eklundh, rektorn Misha Eriksson, kommunikationskonsulten Elli Flén, skådespelaren Max Forsman, jornalisten Pia-Maria Lehtola och jordbrukaren och journalisten Maria Wasström.

- Sen har vi förstås ytterligare en sidekick och det är publiken! Våra lyssnare är jätteviktiga och de är otroligt hängivna, vill gärna delta och kontaktar oss både då vi sagt något dumt eller något extra fiffigt.

10-årskalas!

Under åren har programmet utvecklats och i dag kan man höra det på Radio Vega, se det i direktsändning på svenska.yle.fi, se det i Yle Fem och ladda ner det som podcast.

- Vårt program har helt klart varit före sin tid och mycket av det här är tack vare engagerade och skickliga tekniker som Johan Hellman och Markus Nygård, säger Magnus Londen.

I dag, fredagen den 27 november 2015, vill Magnus Londen och gänget dessutom bjuda in publiken att fira 10-årsjubileum med dem. I Bar Pullman i järnvägsstationens andra våning i Helsingfors kommer snacket att vara fritt från och med klockan 18. Alla är hjärtligt välkomna att häng med och där är det inte enbart Londen som väljer teman!

Eftersnackarna i studion.
Bildtext Jeanette och Manu i nyare tappning

Det första programmet

Den 27 november 2005 satt Magnus Londen med Stan Saanila och Anna-Lena Laurén i studion och det första Eftersnack sändes.

- Det är både roligt och genant att lyssna på den första sändningen, säger Londen. Jag tycker att vi har blivit bättre på tempot under åren, men det som är intressant är att vi då talade om att sjukvårdsenheterna håller på att bli allt större och det är ju en trend som fortsätter än idag, tio år senare, säger Londén.

Jeanette Björkqvist kom med några månader efter start, i mars 2006 och har varit med efter det. Här kan du lyssna på det första programmet där hon var med:

Programmet Eftersnack kan du höra i Radio Vega varje fredag kl 15.03 och dessutom se det i direktsändning på svenska.yle.fi eller på Yle Fem söndagar kl 15.15. Dessutom kan du ladda ner det som podcast från itunes eller Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan