Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Säkerheten har skärpts på färjorna mellan Finland och Sverige

Från 2015
Uppdaterad 17.01.2016 08:49.
Viking Line.
Bildtext Viking Line har gjort något fler stickprov än tidigare.
Bild: Yle/Fred Wilén

Flyktingkrisen och terrordåden i Paris har lett till en skärpt säkerhet för färjetrafiken mellan Stockholm och Åbo. Men det har främst varit fråga om tullens och gränsbevakningens kontroll av bilar.

För rederierna har säkerhetskontrollen, enligt kommunikationschef Marika Nöjd vid Tallink Silja, hållits på samma höga nivå som tidigare.

- Vid incheckningen ska resenärerna visa upp id-handlingar, uppger Nöjd. Namnet på resekortet måste stämma överens med id-pappren. Vi har stoppat flyktingar, som inte har haft korrekta resehandlingar.

Men de bestämmelserna gäller inte bara flyktingar. Också på ungdomskryssningar är rederiet noga med att kontrollera identiteten på resenärerna.

Viking Line har gjort något fler stickprov än tidigare

Viking Line kontrollerar med stickprov en del av sina resenärer, i enlighet med hamnsäkerhetssystemet ISPS (International Ship & Port Facility Security Code). Under hösten har något fler personer blivit ombedda att visa sina resehandlingar.

- Vi får ju inte diskriminera någon grupp och göra stickprov bara på några, säger vd Jan Hanses. Men om vi ser en grupp människor som ger oss anledning att tro att de eventuellt borde ha andra handlingar än nordbor, så då anser vi att det är korrekt att granska dem.

Å andra sidan har Viking Line inte upplevt särskilt många grupper med flyktingar, utan det kan ha varit enstaka resenärer som inte avvikit från andra resenärer.

- Vi tillämpar de normer som finns för tillfället, och vi ser ingen orsak att bli strängare där, säger Hanses. Vi menar att gränskontroller är en uppgift för myndigheter, inte för rederier.