Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Vad är väl en bal på slottet?

Från 2015
Uppdaterad 27.11.2015 18:15.
Fest på presidentens mottagning i slottet 1950.

Den sjätte december är det igen dags att damma av lackskorna och hoppas att man kommer i sin frack eller långklänning – åtminstone om man är en av de 1 800 lyckliga som fått en inbjudan till Självständighetsbalen på presidentens slott.

Alla vi andra som fortfarande väntar på en inbjudan får nöja oss med att slänga oss på soffan med diverse godsaker för en kväll av maratonbedömning av kläder, frisyrer och för långa hälsningsdiskussioner.

Från eftermiddagskaffe till kvällsdans

Det är i år 77:e gången som självständighetsfirandet på slottet ordnas. Till de första mottagningarna 1919-1921 var ett glatt gäng på cirka 150 personer, bestående av regeringen, diplomater och tjänstemän inbjudna. Då handlade det om en eftermiddagsmottagning där det serverades kaffe och programmet bestod av musik.

Den 6 december 1922 ordnade president K.J. Ståhlberg och hans fru Ester den första kvällsfesten på presidentens slott och gästantalet låg då kring 1000 personer och programmet omfattade solosång, musik och dans. Med åren har konceptet utvecklats och trots att traditionerna bevarats så har varje presidentpar fått sätta sin egen prägel på firandet.

President Mauno Koivisto och hans hustru Tellero fotograferas under självständighetsmottagningen 1982.
Bildtext President Mauno Koivisto och hans hustru Tellervo fotograferas under självständighetsmottagningen 1982.

Årets tema är kultur

Nästa söndag är det givetvis republikens nuvarande president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio som står värdar för självständighetsmottagningen. Årets tema är kultur och bland de 1800 inbjudna gästerna finns ett brett spektrum av representanter för olika kultursektorer och minoritetskulturer. Även många som arbetar på gräsrotsnivå inom kultur och olika kulturintressen har inbjudits.

I enlighet med temat finländsk kultur lyfts bl.a. 180-årsjubileet för Kalevala samt 150-årsjubileet för Jean Sibelius fram. Speciellt under den 1,5 timmar långa mottagningsceremonin får gäster och tv-tittare njuta av Sibelius verk framförda av Gardets musikkår.

Senare under kvällen har gästerna möjlighet att svinga sina lurviga spiror till lättare toner av bl.a. jubilerande mästarna Olavi Virta och Toivo Kärki, framförda av bl.a. Jukka Perkos orkester och Aili Ikonen.

Vorschmack och tomattårta

Trakteringen på festmottagningen följer det traditionella buffékonceptet och läckerheterna kommer från olika håll i Finland. I år lyfts speciellt Åland fram på en synlig plats på serveringsfaten och gästerna kommer att få mumsa på bl.a. granskottssirapsmaränger, tomattårta och små vorschmackterriner.

Hela härligheten går att följa med från tv-soffan söndag 6 december 2015 på Yle1 och Yle Fem.