Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NSA slutar med sin massövervakning

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Utanför NSA:s högkvarter i USA.
Bildtext Utanför NSA:s högkvarter i USA.
Bild: 238785

Från och med söndag upphör den amerikanska underrättelsetjänsten NSA med sin massregistrering av amerikanernas telefonuppgifter. Övervakningen slutar klockan 23.59 på lördag kväll.

För sex månader sedan klubbades lagen USA Freedom Act igenom som begränsar NSA:s befogenheter när det gäller insamlingen av data om amerikanernas telefonsamtal.

NSA och andra myndigheter måste nu ha ett domstolsbeslut i ryggen för att få ut uppgifter som telefonbolagen sitter på.

I stället för massregistrering kommer NSA använda sig av mer riktade övervakningsmetoder och åtgärder, uppger Obamaadministrationen.

Grundlagsvidrigt intrång

För amerikanska människorättsorganisationer var lagändringen i juni en stor seger eftersom de ansett att NSA:s verksamhet varit ett grundlagsvidrigt intrång i privatlivet. President Barack Obama stödde också lagförslaget.

NSA:s befogenheter och den amerikanska underrättelseverksamheten ökade rejält efter terrorattackerna 2001.

Den nya lagen träder i kraft två och ett halvt år efter att visselblåsaren Edward Snowden avslöjade NSA:s tidigare hemligstämplade övervakning av miljoner amerikaner.

Med hjälp av sitt övervakningsprogram kunde NSA få fram så kallad metadata eller information om till vilket nummer ett telefonsamtal gick och exakt när men däremot inte innehållet i konversationen.

Diskussion om artikeln