Örö fortsätter att växa
Verksamheten på den före detta militärön Örö kompletteras med hotell, ny bastu i gästhamnen och ny brygga för dagsbesökare i hamnen.
Ön har också nyligen fått jordvärme och reningsverket ska snart uppdateras.
Det är Forststyrelsen, det vill säga staten, som äger Örö och alla fastigheterna på ön och det är också Forststyrelsen som står för alla investeringar i infrastruktur, byggen och renoveringar.
Företaget Skärgårdskompaniet, som driver turistverksamheten på ön och hyr fastigheterna av Forststyrelsen, står för lösöre och en del av inredningen.
Totalt har Forststyrelsen beviljats en summa på 10 miljoner euro för att utveckla Örö samt nationalparkerna i Tykö och Konnevesi.
Hur pengarna fördelas mellan objekten har inte offentliggjorts.
Enligt specialplanerare Jouni Vuorinen vid Forsstyrelsen kommer det nu aktuella hotellbygget på Örö att kosta mellan en och två miljoner euro.
- Fast närmare en miljon, säger Vuorinen.
Besökarna vill ha komfort
För tillfället har Örö 106 bäddplatser men efter att det nya hotellet öppnar nästa sommar växer antalet med femtio.
På Örö finns redan vandrarhem, stugor och B&B boende. Men det nya hotellet ska erbjuda kunderna boende av lite högre standard.
- Den tiden är förbi då hotellgäster nöjde sig med lite mindre, säger Carl de la Chapelle.
Han får medhåll av Camilla Österlund vid Friman resor från Hangö.
- Till exempel pensionärer, som är en stor kundgrupp hos Friman resor, har rest mycket och vant sig vid hög standard. Och för många är själva boendet en del av resandet i dag.
Pirjo Hoffström som är vd för Skärgårdsbokning välkomnar också hon den nya satsningen.
- Det är bra att det erbjuds olika slag av boende på Örö.
Skärgårdskompaniet vann 2014 en offerttävling och fick då option på turistverksamheten på Örö fram till 2019. Företaget leds av Herrick Ramberg som också har företaget Galonis.
Rambergs företag driver gästhamnsverksamhet också i Nagu, Iniö, Korpoström och Porkkala.
Nästa års trafikarrangemang ännu ett frågetecken
I somras trafikerade lokala företagare samt förbindelsebåten Stella till och från Örö.
Meningen var att Stella bara skulle köra tunga transporter till Örö men, till en del företagares missbelåtenhet, körde Stella också ut turister gratis till ön.
Hur det blir nästa år med trafiken till och från ön är ännu öppet. Kommunikationsministeriet och Forststyrelsen förhandlar som bäst om saken och enligt Jouni Vuorinen vid Forststyrelsen försöker man hitta ett koncept som så mycket som möjligt gynnar de privata trafikarrangörerna.
Stort intresse för Örö
Intresset för den gamla militärön, som öppnade för allmänheten i juni detta år, har varit mycket stort. Det bekräftar både besökssiffrorna på 24 000 till 25000 personer och de många förfrågningar som kommit.
- Alla har frågat om Örö, berättar Maria Pick, t f turismutvecklare vid Kimitoöns kommun.
Av samma åsikt är Nina Bärling som jobbar i Kasnäs.
- Vi får mycket frågor om transport och parkering då det gäller Örö. Emellanåt har vi nästa känt oss som en slags turistinfo, skrattar Bärling.
Samarbetet mellan Örö och turistföretagarna på de närbelägna öarna har löpt bra, men kunde fördjupas, anser Herrick Ramberg vd för Skärgårdskompaniet och skissar upp en triangel som löper från Lövö och Kasnäs till Högsåra, Vänö, Örö och Hitis-Rosala.
- Hur få besökarna att stanna ännu en natt just i den här traingeln? frågar han sig.
Under den gångna sommaren sysselsatte Skärgårdskompaniet ungefär trettio personer på Örö. Nästa sommar anställs ytterligare cirka tio personer.
Också annat än byggen på gång
- Kor och får på bete nästa sommar
- EU-projekt som går ut på att skapa bättre förutsättningar för lägerskolor och ungdomsgrupper att vistas på ön
- Forum Marinum utställning
- Lekpark för barn