Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansministeriet styr bort kritik mot förvaltarregistret

Från 2015
Uppdaterad 28.11.2015 21:16.
Skylt vid Finansministeriet.
Bild: Laura Kotila

Finansministeriet har under hösten aktivt försökt tona ner den kritik som riktats mot förvaltarregistret. Det här framgår av ministeriets interna dokument som Aamulehti har fått tag på.

I en promemoria som skrivits i september av finansministeriets informationsavdelning, framgår det att ministeriet har försökt styra in den offentliga debatten på mera positiva saker, som att förvaltarregistret gör att förvaringen av värdepapper öppnas upp för konkurrens, skriver Aamulehti.

"Ministeriet måste akta sig för tre minor"

Finansministeriets informationsavdelning räknar upp tre huvudsakliga riskfaktorer, eller så kallade minor, som ministeriet ser upp att trampa på när man diskuterar förvaltarregistret.

Den största utmaningen är förvaltarregistret gör det svårare för myndigheter att komma åt information om aktieägarna. Det här ses som det svåraste argumentet mot registret.

Den andra riskfaktorn är Euroclears aggressiva lobbning mot registret. Euroclear är ett användarägt och användarkontrollerat företag för finansiella tjänster., som bland annat förvarar värdepapper.

Det tredje är kritiken mot att aktieägandet blir mindre offentligt. En fråga som anses vara rätt lätt att tackla beträffande substansen i argumentet, men som antas få mest uppmärksamhet i medierna.

Lista på medier som valts ut

I dokumentet finns också en lista på journalister som har plockats ut för att göra intervjuer om förvaltarregistret.

Det finns också ett beslut om vilka medier som på förhand kommer att få bakgrundsmaterial om lagberedningen, och vem som får intervjua finansministern.

Uimonen: Informationen håller inte måttet

Ordförande för Opinionsnämnden för massmedier Risto Uimonen säger att det inte är överraskande att ministeriet försökt styra in kommunikationen i önskad riktning.

Men i vilket fall som helst strider sättet att informera mot jämlikhetsprincipen som ska råda inom statsförvaltningen, säger Uimonen.

- Först lades [den kritiska] promemorian från Finansministeriets skatteavdelning inte ut till allmänt förfogande på det sätt som förutsätts och sedan gav Finansministeriet fel information till riksdagen. Och så kommer det ännu fram promemorior som visar att att det ligger en klar informationsstrategi bakom det tendentiösa berättandet om sakernas ordning, säger Uimonen.