Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne: Regeringen föraktar demokratin

Från 2015
Uppdaterad 28.11.2015 17:32.
sdp:s ordförande antti rinne

SDP-ordförande Antti Rinne tar till hårda toner när han kritiserar regeringens brist på dialog.

I onsdags presenterade partiet sin skuggbudget i riksdagen men statsministern lämnade salen utan att lyssna tillräckligt.

Rinne är märkbart sårad över att SDP:s alternativ inte tas på allvar

- Senare beskyllde finansminister Stubb oss för att öka på skuldbördan, vilket inte stämmer! Vi tar mindre skuld än regeringen i vårt förslag.

Då räknar visserligen Rinne med den ökade sysselsättningen som SDP-budgeten presumtivt skulle leda till.

"Stubb måste be om ursäkt i riksdagen"

Alexander Stubb (Saml.) är också i övrigt i Rinnes sikte när kritiken avfyras. Att Stubb medger och ber om ursäkt för att han pratat fel om stödet för förvaltarregister duger inte, menar Rinne.

- Det räcker inte att prata i media, han borde i plenisalen be om ursäkt inför riksdagen.

Rinnes lösning på postkonflikten

Då Antti Rinne idag talade inför SDP:s partifullmäktige som samlas i Tammerfors krävde han att Postkonflikten blåses av.

- Postens lågavlönade anställda kan inte vara försökskaniner när man gör ändringar i arbetsförhållandena.

Rinne medger att Posten står inför ändrade förhållanden, men han vill ta ett års time out. Under den tiden skulle "utomstående" förhandla och gå igenom möjligheterna till reformer.

Gallupframgångar kräver is i magen

SDP har haft medvind i opinionsmätningarna på sistone. I YLEs senaste mätning fick partiet 20,7% och en lång kräftgång tycks ha tagit slut. Helsingin Sanomat bekräftade uppgångeni mitten av november.

Samma partimätningar visar att Sannfinländarnas stöd sjunkit lägre än på 5 år. En väljarkonkurrent håller alltså på att tappa fästet. Nu kan Rinne gott slösa sitt krut på Centern (eller närmare bestämt statsministern själv), men framförallt på Samlingspartiet.

Inför de egna och media försöker Rinne avknoppa segerstämningen, men lyckas kanske bara delvis.

- Vi går framåt på grund av regeringens tillkortakommanden, men också på grund av vår politik. Av mänskor på gatan hör jag allt oftare: om SDP varit i regeringen skulle den inte ha gjort en sådan här politik.