Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

Från 2015
Nefertiti är känd för sin skönhet
Bild: Wikimedia Commons

Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten.

Gravfyndet ska ligga bredvid farao Tutankhamons välbevarade gravkammare.

Forskarna säger att de med 90 procents säkerhet har hittat Nefertitis gravplats. Upptäckten ses i så fall som en stor arkeologisk bedrift inom egyptologin.

Det är med hjälp av infraröd teknologi och radar som forskarna har hittat två hemliga korridorer som kan leda till Nefertitis gravkammare och kungliga förvaringsrum.

Två hemliga dörrar till korridorerna upptäcktes i somras av den engelska egyptologen Nicholas Reeves. Det ledde forskarna på spåret till vad som tros vara Nefertitis gravkammare och kungliga förvaringsrum.

Det är i den hemliga gravkammaren som man hoppas kunna påträffa Nefertitis mumie.

Känd för sin skönhet

Drottning Nefertiti var fostermor till farao Tutankhamon. Hon levde ungefär mellan 1380 f.Kr till 1331 f.Kr alltså för över 3 300 år sedan.

Hon är en av de mest mytomspunna kungligheterna i Egypten. Nefertiti står än idag för ett kvinnligt skönhetsideal tack vare en berömd byst av henne i Neues Museum i Berlin.

Hennes fosterson Tutankhamon är berömd för sin begravningsmask i massivt guld som finns i Egyptiska museet i Kairo.

Hans mumie och 5 000 gravfynd upptäcktes 1922 i Konungarnas dal vid Luxor. Hans välbevarade grav är den enda man kan besöka med en mumiekista.

På museet i Kairo visas bland annat hans tre mumiekistor där den innersta är gjord i massivt guld med inlägg av ädelstenar. Guldkistan väger över 110 kg.

Yle Nyheter TV-nytt: Nefertitis grav kanske hittad - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln