Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djupsund: Förvaltarregistret fick dödsstöten

Från 2015
Uppdaterad 29.11.2015 16:24.
Portfölj
Bild: Juha-Pekka Inkinen

Härvan kring finansminister Alexander Stubb (Saml) är sannolikt dödsstöten för det planerade förvaltarregistret, säger statsvetaren Göran Djupsund till Yle Nyheter.

Stubb bad på lördagen om ursäkt för att han farit fram med osanning under riksdagens frågetimme.

Han sade att förvaltarregistret för börsaktier efter utlåtanderundan stöds av 90 procent av myndigheterna, trots att bara tio procent av de tillfrågade myndigheterna var positiva till det.

Det här fick delar av oppositionen att kräva Stubbs avgång.

Göran Djupsund påpekar att den politiska stormen kring förvaltarregistret inte bara handlar om Stubbs räknefel, utan om brist på transparens i ministeriets beredning av ärendet.

Göran Djupsund är ny rektor för Åbo Akademi i Vasa.
Bild: Yle/Anna Ruda

Aamulehti rapporterade igår att Finansministeriet haft en medveten informationsstrategi för att få registret att framstå i positiv dager.

- Det faller nog en skugga över både Alexander Stubb och ministeriets beredningsarbete. Frågan är hur mycket av ansvaret som faller på ministeriet och dess tjänstemän och hur mycket det faller på minister Stubb.

Hur ser du på den saken, ska inte en finansminister bära ansvar över hela sitt ministerium?

- Det här är den naturliga utgångspunkten, verkligheten är visserligen lite mera komplex än så. Men visst är det Stubb som bär det slutliga ansvaret, säger Djupsund.

Trots härvan är Alexander Stubbs ställning som finansminister knappast i vågskålen, säger professor Göran Djupsund. Regeringen är enig i den här frågan.

- Min tippning är att den här stormen blåser över. Det finns så många andra mer akuta frågor som regeringen har på sitt bord nu för tillfället, men det här var nog dödsstöten för förvaltarregistret.