Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Monarkfjärilens årliga massflytt lockar entusiaster

Från 2015
monarkfjäril

Monarkfjärilens årliga massflyttning på närmare 5 000 kilometer är en av insektvärldens stora mysterier och grandiosa evenemang. Nu börjar monarkfjärilar åter samlas i tusental i Mexiko.

Hur generation efter generation varje höst finner sin väg från Kanada genom USA till Kaliforniens och Mexikos lummiga dalar har länge sysselsatt forskarna.

Enligt Stanley Heinze vid Lunds universitet är det solen som är nyckeln.

- Monarkfjärilen har inget kartsinne som vissa andra djur och insekter har, men den vet hur den förhåller sig till solen och det räcker för att den ska kunna ta ut kursriktningen, säger Stanley Hinze i en intervju för Sveriges Radio.

En fristad i Mexiko

I går började fjärilarna anlända till Sierra Chincua i Mexiko och möttes av fjärilsentusiaster från hela världen som samlas för att bevittna Monarkens ankomst till sitt vinterviste.

Antalet flyttande monarkfjärilar har störtdykt under de senaste åren. År 1996 räknade man med en miljard fjärilar, medan antalet i fjol var runt 35 miljoner. Men årets migration väcker hopp om en liten ökning.

Orange sidenört i nyckelställning

De främsta hoten är förlusten av livsrum på grund av mänsklig aktivitet, användningen av växtgifter och klimatförändringar.

Mest ödesdiger är minskningen av växten orange sidenört (Asclepias tuberosa), som fjärilen behöver för att lägga ägg och som ger näring åt larverna.

Sidenörten försvinner där man använder genetiskt manipulerade grödor, som är resistenta mot växtgifter. Växtgifterna tar däremot livet av sidenörten.

I den skyddade fristaden i Sierra Chincua har man utvecklat en ekologisk växtnäring, som nu används för att skydda monarkfjärilen.

Unikt reservat

- Det är vårt ansvar att ta tillvara sådana här platser, sådan här reservat, säger Veronica Mendoza,en besökare i fjärils-reservatet, till nyhetsbyrån Reuters.

- Det finns inte många sådana här platser i världen - och det är fantastiskt att se dessa fjärilar anlända, säger Veronica Mendoza.