Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skattebyrån halverar öppethållningstiden i Jakobstad

Uppdaterad 30.11.2015 08:15.
Skattebyrån i Jakobstad håller öppet bara en dag i veckan från februari 2016
Bildtext Skattebyrån i Jakobstad håller öppet bara en dag i veckan från februari 2016.

Skatteförvaltningen minskar antalet skattebyråer från nitton till nio i landet vid årsskiftet. Öppethållningstiderna i Jakobstad halveras från början av februari.

Österbottens, Södra och Mellersta Österbottens och Älvdalarnas skattebyrå slås vid årsskiftet ihop till Västra Finlands skattebyrå med Vasa som huvudort. Den nya enheten som sköter personbeskattningen kommer att ha cirka 300 anställda.

Förändringar i Jakobstad

Enheten i Jakobstad har 20 anställda och den har idag öppet två dagar i veckan, måndag-tisdag kl.9-15. Öppethållningstiderna kommer att halveras när enheten stängs på måndagar efter den 1 februari 2016.

Sommartid kommer kontoret i Jakobstad att vara helt och hållet stängt i juli och övriga sommarmånader minskas öppethållningstiderna till kl 9-12.

- Det här är linjen över hela landet, kontor i den här storleken är öppna bara en dag i veckan, säger Ulla Hakarisku som blir chef för Västra Finlands skattebyrå från årsskiftet.

Finns det några konkreta planer på att stänga skattekontoret i Jakobstad helt och hållet?

- Vi har inga planer att stänga helt.

Hur är det nyrekrytering av personal?

- Det är bara till Vasa som nyrekrytering är tillåten.

Köer i Jakobstad

Skatteförvaltningens beslut att hålla dörrarna öppna för kunder bara två dagar i veckan ledde förstås till att det blev köbildning under de två dagar kontoret hålls öppet.

Nu blir det ännu besvärligare när kunderna släpps in bara en dag i veckan..

Jakobstadsregionen är en region med många gästarbetare och det fungerar inte att sköta deras ärenden över nätet.

- Ja det är speciellt gästarbetarna som måste sköta sina ärenden face to face, den här tiden är det många som skall jobba på pälsfarmer. De kommer med sina pass och visum och arbetsavtal, säger Ann-Christine Ahlfors på skattebyrån i Jakobstad.

- Hur skall vi klara det med bara en dag i veckan, skall vi skicka iväg dem till Karleby eller Vasa?

- Vi har märkt av irritationen när kunderna måste vänta, det är trångt och många väntar ute på gatan, säger kollegan Gunborg Henriksson.

Gunborg Henriksson och Ann-Christine Ahlfors arbetar på skattebyrån i Jakobstad
Bildtext Gunborg Henriksson och Ann-Christine Ahlfors

Närpes får vara kvar av språkskäl

Närpesbyrån har nio anställda och håller öppet en dag i veckan också i fortsättningen. Jämför man med läget i Jakobstad kunde Närpesbyrån vara stängd om skatteförvaltningens allmänna principer om storleken följs.

- På vissa orter är det kanske en språkfråga att skattebyråerna ännu hålls öppna, många kontor i Närpes storlek är redan stängda, säger Ulla Hakarisku.

Kontoren i Karleby och Vasa hålls öppna måndag till fredag

I Karleby och i Vasa betjänas kunderna måndag till fredag. I Karleby hålls kontoren öppna kl 9-15 och i Vasa 9-16.15. Sommartid stängs de kl 12 i Karleby och kl 15 i Vasa.